Drakborgen - årets julklapp

Publicerad: Måndag, 4 december 2023, Skribent: Linda

Årets julklapp är enligt uppgift sällskapsspel, och årets sällskapsspel är nylanseringen av Drakborgen. Fyll julstrumpan till bredden med ett spel som funkar både som den bästa sortens nostalgi men samtidigt står på egna ben som ett riktigt roligt spel att samlas kring. Just nu har vi dessutom några exemplar kvar av de tjusiga prints som släppts i limiterad utgåva. Pryder väggen hemma hos den mest kräsne spelentusiasten. 

Många är det som med värme minns åttiotalets spelkvällar runt det svenska kultspelet. kända på dig: klarar du av att besegra fällor och monster och hitta vägen in till skattkammarens enorma rikedomar – för att sedan också överlista draken och ta dig ut ur borgen igen, innan solen går ned igen. Originalanseringen av Drakborgen föregicks av en fem år lång utvecklingstid (1980-1985), vilket fortfarande är rekord på ALGA. Intentionen var att låta spelet agera spelledare, och att ge så mycket visuell information som möjligt till spelarna. Stort ansvar låg därför på illustratören Anders Jeppssons förmåga att förmedla exakt vad spelarnas rollpersoner såg när de tog sig fram i det mörka slottets tunnlar och gångar. Det är just hans illustrationer du finner på printsen. 

För länge, länge sedan, i De Mörka Tidsåldrarna, härskade T’siraman Trollkarlen. Hans makt var enorm, men han utplundrade landet; oräkneliga var de rikedomar som hans fogdar lät forsla upp till Drakborgen, hjärtat i T’siramans välde. Nära ett årtusende har svunnit sedan dess, men Borgen står kvar – och legenderna berättar om de lockande, sagolika guldskatterna i de mörka salarna, men också om de djävulska fällor och namnlösa varelser som väntar därinne.

Höj facklan och skåda genom portöppningen in i det ruvande mörker där ingen människa sägs ha satt sin fot på ett årtusende; och det är som om själva Borgen håller andan, som om den vet och har väntat på dig...


Kommentarer

Prenumerera på våra nyhetsbrev