Startboxar till rollspel

Publicerad: Fredag, 9 september 2022, Skribent: Gunilla

Plötsligt är rollspel hett igen. Det spelas rollspel på Netflix i Stranger Things, på nätet i Critical Role och i hundratals poddar. Trots att det (förstås) mest är Dungeons & Dragons som syns får andra rollspel också plats på scenen. Men för nya spelare känns mötet med feta regelböcker lätt övermäktigt. Players’ Handbook till Dungeons & Dragons är på över 300 sidor. Grundboken till skräckspelet Call of Cthulhu ska vi inte tala om – nästan 450 sidor.

Tur nog finns det något som heter startboxar! En startbox innehåller bara de nödvändigaste reglerna för att komma igång med spelet, oftast tillsammans med ett litet äventyr och färdiga rollpersoner. Bara att ögna igenom och sätta igång, med andra ord.

Vi börjar med världens största och mest spelade rollspel. DUNGEONS & DRAGONS STARTER SET - DRAGONS OF STORMWRECK ISLE heter den splitter nya startboxen till Dungeons & Dragons.

CALL OF CTHULHU 7TH EDITION STARTER SET passar också helt nybakade spelare. Call of Cthulhu är ett skräckspel inspirerat av H P Lovecrafts berättelser från 20- och 30-talet. Rollpersonerna undersöker mystiska händelser och möter onämnbara fasor i en charmig 20-talsvärld. Spelet har starka drag av detektivhistoria, något som brukar vara lätt att snappa upp också för den som aldrig spelat rollspel förut. Startboxen innehåller regler, tärningar, färdiga rollpersoner och tre äventyr kompletta med kartor och ”handouts”, som rekvisita kallas i rollspel, det vill säga ledtrådar i form av brev, visitkort eller annat skoj.

RUNEQUEST STARTER SET är en bra introduktion till ett fantasyrollspel med en udda och väldigt välgjord spelvärld. I Glorantha lever bronsåldersriken inspirerade av antikens Medelhavsländer i en skakig samexistens med jägare och samlare, herdenomader och tidiga jordbrukarkulturer. Regelsystemet Basic Roleplaying gör att alla som spelat Call of Cthulhu eller gamla utgåvor av svenska Drakar & Demoner känner igen sig.

ALIEN RPG STARTER SET kastar er raka vägen in i syradrypande skräckhistorier på klaustrofobiska rymdskepp. Fria Ligans rollspel i Alienfilmernas universum är ett mycket bra spänningsspel. Det kan köras både som råaction och med mer avancerade intriger.

WARHAMMER FANTASY RPG är urtypen för rollspel i en skitig, ”realistisk” fantasyvärld där råttfångare och småtjuvar jagar snabba klipp i städernas gränder medan monster och krig förhärjar landsbygden. Världen har hämtats från tidigare utgåvor av figurspelet Warhammer Fantasy och är bekant för många. Det finns gott om bra äventyr att tillgå efter startboxen.

SYMBAROUM STARTER SET är en startbox till den engelskspråkiga utgåvan av det svenska fantasyspelet Symbaroum. Spelet har hämtat sitt namn från den stora skog som äventyren kretsar kring, en av de bästa kampanjvärldarna till rollspel som skapats på senare år.


Kommentarer

Prenumerera på våra nyhetsbrev