På besök i Essen

Publicerad: Onsdag, 31 oktober 2018, Skribent: Johan

Varje år i slutet av oktober samlas brädspelsentusiaster från hela världen i den tyska staden Essen. Under fyra dagar pågår mässan SPIEL där besökarna får testa på kommande titlar, träffa spelkonstruktörer och ha allmänt trevligt.

Science Fiction bokhandelns utsända var där och försökte pröva på så många spännande nyheter vi bara kunde. Här är ett axplock av titlar vi tyckte var speciellt bra.

King’s Struggle är ett lurigt kortspel där alla spelare tilldelas tio kort med representanter från bönder, köpmän och adel. Alla har en valör från ett till tio samt en speciell förmåga. Spelet pågår i sju rundor och varje runda spelar du ett av dina tio kort. Korten har alla speciella förmågor som driver en hektisk förhandling kring vem som tar hem rundan.

Ni är monstren som bor i det stora slottet uppe på kullen och omnejden är er jaktmark. Men byborna har tröttnat på att vara villebråd. De har hyrt ett gäng hjältar och monsterjägare och tänker sätta stopp för ert skräckvälde. Village Attacks är ett sammarbetsspel där man spelar monster som försvarar sin borg mot horder av bybor. Alla monster har förmågor och med hjälp av efterenhet kan man utveckla och förbättra sina monster. Pröva på tillvaron som vampyr, succubus eller banshee och gör livet surt de som vågar störa er.

Två lag jobbar för varsin detektivbyrå. Ni susar genom Amsterdams gator på en vespa. Målet för varje lag i Shadows: Amsterdam är att hitta tre ledtrådar och ta dem till sin klient utan att blanda sig i polisens arbete till den grad att ni arresteras. Varje lag har en ledare som försöker dirigera till sitt lag vart de ska ta sig. Lagledarna kommunicerar med hjälp av bilder som båda drar från samma hög.

Long John Silver har begravt sin skatt på Treasure Island och alla vill hitta den. Long John sitter fängslad och måste ge ledtrådar till de andra spelarna kring var han har gömt skatten. Till sin hjälp har spelarna olika förmågor och en egen miniatyrkarta som ska ge dem chansen att hitta skatten innan herr Silver tar sig ur sitt fängelse och själv gräver upp sina kistor. Brädet är en karta över Treasure Island och alla spelare uppmuntras att skriva och rita med vattenlösliga pennor på både det stora brädet och sin egen minikarta.

Andra spel som vi varmt rekommenderar från Essen i år är Muse (Dixit med en twist), Ramen (laga nudlar) , Everdell (bygg en gullig stad i skogen), Coimbra (tärningsspel om Portugals renässans), Chronicles of Crime (klara upp brott), Black Skull Island (dela upp bytet mellan pirater) och Railroad Ink (rulla tärningar och rita järnväg).


Kommentarer

Veckans stora speltitlar

Rollspel

Dungeons and Dragons Call of Cthulhu Svärdets Sång Symbaroum Runequest Mutant År Noll Tails of Equestria FATE Lamentations of the Flame Princess Flodskörden Shadowrun Kult Coriolis Pathfinder Traveller Warhammer Fantasy Vampire the Masquerade Äventyr

Speltoppen

Prenumerera på vårt nyhetsbrev