Star Wars-spel!

Publicerad: Tisdag, 10 november 2020, Skribent: Johannes

Att folk skattade åt George Lucas och kallade honom galen när han presenterade idén till vad som skulle bli Star Wars: Episode IV – A New Hope (eller bara ”Star Wars”, som den först marknadsfördes som), och som sedan skulle växa till att bli en av världens största filmfranchises, kanske inte var helt konstigt. Under början av 70-talet var det filmer som Gudfadern och Gökboet som fick all uppmärksamhet, och hade George Lucas frågat mig om bidrag för att spränga hundratals miniatyrskepp i en hangar på Industrial Light & Magic så hade nog även jag rynkat på näsan. Men som ett äkta Star Wars-fan så är jag otroligt glad att några få personer såg denna potential, och som vågade satsa på Georges galna drömprojekt.

I över 40 års tid har den Star Wars-franchisen fortsatt att växa och historien om intergalaktisk frihetskamp, interplanetär politik och rymdtrollkarlar fortsätter att locka nya fantaster varje dag. Star Wars har sedan länge rört sig långt utanför filmens gränser, och idag finns alla möjliga olika relaterade produkter, som till exempel Star Wars 2021 Classic Wall Calendar och Star Wars: Galaxy's Edge Cookbook. Star Wars-sagan har även inspirerat till flertalet figur-, kort och brädspel, och idag vill vi passa på att dela med oss av tre speltips på just temat Star Wars.

Har du någon gång drömt om att resa runt bland stjärnorna och vara prisjägare som Boba Fett eller smugglare som Han Solo? Nu kan du komma närmare än någonsin med brädspelet Star Wars - Outer Rim från Fantasy Flight Games. Fantasy Flight Games har tidigare skapat andra populära Star Wars-spel såsom Imperial Assault och Star Wars: Rebellion. I Star Wars - Outer Rim reser du från planet till planet i din personliga farkost, smugglar mer eller mindre olagligt gods, jagar kända karaktärer som Hera Syndulla, Saw Gerrera, Chewbacca eller Maz Kanata (eller rekryterar dem till din besättning!), och försöker bli den mest berömda (eller ökända) outlawen i galaxen. Under spelets gång kan du också uppgradera eller köpa nya skepp - vad sägs om att flyga runt med stil i Slave-1, eller varför inte Millennium Falcon? Frågan är om du har vad som krävs för att överleva och bli en levande legend. Som The Client säger i Disney+-aktuella serien The Mandalorian, "Bounty hunting is a complicated profession..." Detta är ett väldigt underhållande spel med högt omspelsvärde. Är du ett fan av Star Wars-universumet rekommenderas detta starkt! Outer Rim passar för 1–4 spelare, har en speltid på ca. 120–180 minuter och rekommenderas från 14 år.

Men det kanske inte är alla som drömmer om att bli prisjägare eller smugglare. Andra som jag pratat med har haft en annan dröm som de vill uppfylla, en dröm som är lite mindre moraliskt grå än önskan att smuggla farlig last och tjäna snabba pengar… nämligen att stoppa de mörka makternas framfart och förstöra Dödstjärnan en gång för alla. I kort- och tärningsspelet Star Wars; Dark Side Rising är målet just detta. Spelets uppdrag och mekanik är inspirerar från händelser i filmen Episode IV: A New Hope. I Dark Side Rising måste du och dina medspelare arbeta tillsammans för att rekrytera rebeller och förhindra byggandet av det ultimata vapnet – nämligen den fruktade Dödstjärnan. Varje spelare börjar med ett individuellt bräde som anger den rebellcell de leder. Spelare måste nu tillsammans anstränga sig för att rekrytera ikoniska karaktärer som C-3PO, R2-D2, Obi-Wan Kenobi, Admiral Raddus och Han Solo. Allt för att organisera sina individuella celler och stoppa Imperiets uppgång till galaktisk dominans. Spelet är snyggt designat med bland annat en skräddarsydd 3D Darth Vader-byst som befaller de kejserliga operatörerna. Star Wars: Dark Side Rising har en speltid på ca. 45–60 minuter och passar för 2–4 spelare. Mekaniken rekommenderas från 10 år.

Om du är ett fan av detektiv- eller så kallade escape room-spel (där målet är att du tillsammans med dina medspelare ska klara olika utmaningar eller gåtor och på detta sätt klara spelet) så är Unlock! Star Wars att rekommendera. Unlock! Star Wars är den senaste utgåvan i den populära escape room-serien Unlock. Unlock! Star Wars, även kallat Escape the Dark Sector, är ett underhållande samarbetsspel med härlig retrokänsla. Tillsammans med dina medspelare tar ni er an rollerna som en besättning som tagits till fånga på en rymdstation tillhörande den mörka sidan. Målet är nu att så snabbt som möjligt ta er igenom tre utmaningar med tydliga Star Wars-kopplingar. De tre utmaningarna är: att fly från Hoth som rebell, att fly som smugglare med din last, och att vara imperiespion på Jedha. Spelet passar för 1–6 spelare och varje utmaning en speltid på ca. 60–90 minuter. Spelet rekommenderas från 10 år och regler samt spel är på engelska.


Kommentarer

Veckans stora speltitlar

Rollspel

Dungeons and Dragons Call of Cthulhu Svärdets Sång Symbaroum Runequest Mutant År Noll Tails of Equestria FATE Lamentations of the Flame Princess Flodskörden Shadowrun Kult Coriolis Pathfinder Traveller Warhammer Fantasy Vampire the Masquerade Äventyr

Speltoppen

Prenumerera på våra nyhetsbrev