Museum

Publicerad: Torsdag, 13 maj 2021, Skribent: Ola

Muesum

I Museum iklär du dig rollen som museichef för ett av de stora museerna under 1800-talet. I god imperialistisk anda ska du roffa åt dig skatter från världens alla hörn och visa upp det för den nyckfulla borgerliga klassen. Vem kan skapa den mest intressanta och sammanhållna samlingen och få det mest prestigefulla museet?

Spelet är ett set-buildingspel där man i sin runda väljer en åtta tillgängliga kort av kulturskatter från fyra olika världsdelar och placerar det i sin hand. Alla kort har ett värde, detta värde är var det kostar att ställa ut föremålet i sitt museum, eller värdet man kan använda för att lägga ner andra kort i sitt museum. Det är dock inte bara korten du har i din hand som du kan köpa och placera i ditt museum, även korten i din slänghög eller i dina motspelares slänghögar är tillgängliga. Därför måste man vara försiktig med vilka kort man slänger. De kort man sen placerar i sitt museum kan man ordna antingen efter vilken kultur de till hör (tex. Romerska, Egyptiska och Inka) eller så kan man sortera dem efter kategori (tex. navigering, krigsföring eller jordbruk).

Man kan även anställa experter till sitt museum, dessa ger en olika fördelar. Händelser i omvärlden spelar också in. Varje runda så drar man ett kort med en löpsedel. Detta kort kanske berättar att det är krig i Amerika och därför är inga kort tillgängliga därifrån denna rundan, eller så är Asien trendigt och därför finns fler kort därifrån denna runda. Gömda bland korten av föremål finns också kort som säger att allmänheten tycker att det har tagits för många skatter från denna del av världen. Därför får man minus på alla kort från denna världsdel som ligger i ens slänghög vid spelets slut.

När spelet är slut så räknar man ihop de poäng man fått. Om man har många kort från antingen samma kultur eller av samma kategori samlade tillsammans i sitt museum så får man extra poäng. Man kan även få extra poäng om man fyller upp ens mecenats önskemål (detta är baserat på ett kort man fick vid spelets början). Spelet är fantastiskt vackert, med 300 unika föremålskort målade av Vincent Dutrait, baserade på riktiga fynd. Varje fynd har också en kort text med fakta. Löpsedelkorten och experterna är också fint illustrerade. Ens museum där man lägger ut sina fynd är utformad som en planritning av ett museum och är också väldigt fint.

Sammanfattningsvis är Museum ett väldigt underhållande spel där man utöver att försöka bygga den bästa samlingen av föremål samtidigt försöker hindra motspelarna från att få kompletta samlingar. Dessutom är det värt att spela bara för den fantastiska designens skull.

Liknande spel är Lex Libris och Arboretum.


Kommentarer

Veckans stora speltitlar

Rollspel

Dungeons and Dragons Call of Cthulhu Svärdets Sång Symbaroum Runequest Mutant År Noll Tails of Equestria FATE Lamentations of the Flame Princess Flodskörden Shadowrun Kult Coriolis Pathfinder Traveller Warhammer Fantasy Vampire the Masquerade Äventyr

Speltoppen

Prenumerera på våra nyhetsbrev