Lost expedition + The Fountain of Youth

Publicerad: Torsdag, 18 oktober 2018, Skribent: Johan

Lost expedition + The Fountain of Youth

Upptäcktsresanden Percy Fawcett har försvunnit i den brasilianska djungeln. Han sökte efter den mytomspunna försvunna staden endast känd som Z. Nu är det upp till din lilla expedition på tre personer att försöka ta er genom den farofyllda regnskogen, förhoppningsvis med livet i behåll.

The Lost Expedition är ett kortspel där spelarna försöker överleva en strapatsfylld resa. Till sin hjälp har man tre experter och resurser bestående av kulor, mat och hälsa. Navigation, djungelöverlevnad och lägerliv är experternas specialområden och om de får uppgifter som relaterar till deras specialistkunskap blir de mindre utmattade än en expeditionsmedlem som saknar rätt färdighet.

Målet är att nå den försvunna staden, och beroende på vilken svårighetsgrad du spelar måste du avancera sju eller nio områden för att vinna. Omgångarna är en dag där expeditionen genomgår en vandring på förmiddagen och en på eftermiddagen. Vandringarna symboliseras av äventyrkort och en vandring utgörs av sex kort. Korten i sig visar olika händelser som möten med urinvånare, blodiglar, skyfall, ruiner, övergivna läger och mycket mer. På korten finns symboler i olikfärgade boxar. Dessa måste avverkas från vänster till höger och kan beroende på strategi och expertis föra expeditionen framåt eller mot dess fördärv. Det gäller att hushålla med resurserna, använda expertisen så gott det går och göra de svåra valen, för risken är stor att inte hela expeditionen kommer att komma fram.

The Lost Expedition är vansinnigt snyggt med illustrationer av Garen Ewing som för fantasin till smala linjens hjältar som Tintin, Blake & Mortimer och Adele Blanc Sec.  Spelets skapare Peer Sylverster fick inspirationen att skapa The Lost Expedition efter att ha läst en bok om Percy Fawcett och spelet är troget Fawcetts rapporter kring regionen. Spelet går att spela mot varandra, kooperativt eller som solospel med små variationer.  Dessutom har expansionen The Fountain of Youth nyligen kommit ut och där finns fyra nya varianter du kan lägga till spelet. Till exempel kan odöda conquistadorer girigt vakta ungdomens källa, eller smittas expeditionsmedlemmar av lykantropi och förvandlas till varjaguarer. The Fountain of Youth innehåller också nya experter och en ny karta som för expeditionen över en bergstopp.

The Lost Expedition väcker äventyraren och arkeologen i mig till den grad att jag nästan kan tänka mig att gå vilse i Amazonas i resten av mina dagar.

1-5 spelare 14+ Speltid 30-50 min.


Kommentarer

Veckans stora speltitlar

Rollspel

Dungeons and Dragons Call of Cthulhu Svärdets Sång Symbaroum Runequest Mutant År Noll Tails of Equestria FATE Lamentations of the Flame Princess Flodskörden Shadowrun Kult Coriolis Pathfinder Traveller Warhammer Fantasy Vampire the Masquerade Äventyr

Speltoppen

Prenumerera på våra nyhetsbrev