Sällskapsspel

Publicerad: Onsdag, 27 december 2023, Skribent: Linnéa

Spela med vänner och familj 

Jag har alltid älskat att spela spel men till min stora besvikelse när jag växte upp var familjen inte lika förtjusta. Jag fick ofta ett spel i julklapp och det spelades en halventusiastisk pliktomgång och sedan stod spelet och dammade längst in i ett skåp. På senare år har det däremot visat sig att problemet inte var att familjen inte gillar spel utan att vi inte hade hittat rätt spel. Här kommer mina tips på spel som kan engagera hela familjen eller kompisgänget! 

Codenames (Svensk) 

Spelet där jag själv upptäckte att inte alla spel som finns är Monopol, Risk och Trivial Pursuit är Codenames. För de som är vana vid frågespel och ordlekar är Codenames ett försiktigt steg in i den stora spelvärlden. Man spelar i två lag där en person är superspionen som känner till alla agenter och var de befinner sig och de andra i laget är spioner som endast känner till alla agenternas namn, oavsett vilka sida de är på. Superspionen ger sina spioner ett ord som de kan associera med spionnamnen och på så sätt hitta vilka agenter som är på sin sida. Men se upp så att du inte råkar välja en agent från fel sida! 

Cards Against humanity Nerd Bundle 

Det började lite obekvämt att spela Cards Against Humanity med familjen men det visade sig ganska snabbt att vi alla har samma knasiga humor.  Vågar du inte introducera spelet till familjen funkar det utmärkt som isbrytare för partykvällar eller med kompisgänget du redan vet har samma humor! Fyll på din Cards Against Humanity kortlek eller påbörja en helt ny med dessa kort inom ämnena Fantasy, SF, WWW, Geek, A.I., Human och blandade nördigheter. Svara på frågor som “Madam President, the asteroid is headed directly for Earth and there’s only one thing that can stop it:___” med svar som “Handcuffing a wizard to a radiator and dousing him with kerosene” eller “Trimming the poop out of Chewbacca’s butt hair.” 

Joking Hazard 

För dig som redan har spelat Cards Against Humanity så många gånger att du kan varenda kort eller helt enkelt tycker det är roligare med bilder än text finns spelet Joking Hazard. Alla spelare sitter med 7 kort på handen, varje kort har en serieruta. I varje omgång vänds en kort upp, omgångens domare väljer nästa och de övriga spelarna väljer sedan ett kort för att avsluta seriestrippen. Domaren väljer sedan vilket kort som avslutade serien roligast och den spelaren får en poäng. Vill du utmana dig själv så försök att lägga en serie som inte är opassande, har svart humor eller är cringy! 

Tsuro (Nordic) 

Det här är spelet som dels fick min mamma att gå från att tvärneka spel på julafton till att ropa “En gång till!” efter varje omgång men också spelet jag lyckades spela utan problem med personer där vi inte kunde samma språk. Reglerna lär man sig på mindre än en minut och varje omgång går ganska snabbt. När det är din tur lägger du en av dina brickor på brädet och följer dess spår, målet att hålla sig kvar på brädet längst utan att åka av eller krocka med en annan spelare. 

Just One (engelska) 

Här är spelet som lyckades övertyga min pappa att det finns andra spel än Stratego värda att spela och som fått familjen att vrida sig av skratt vid flera tillfällen. En person blundar medan de andra får ett gemensamt ord som de ska beskriva med ett annat ord. Väljer två eller fler personer samma ord får de inte visas för personen som ska gissa. Ett exempel från en spelomgång är att ordet var Hulken och två personer skrev grön, två skrev arg och en skrev Marvel. Hur lätt blev det då för den ovetandes personen att gissa Hulken med bara Marvel som ledtråd? Det är ett sammarbetsspel där ni alla jobbar tillsammans för att uppnå så många poäng som möjligt! 

Rhino Hero - Super Battle 

Bygg en skyskrapa våning för våning och se till att inte vara den som raserar alltihop! Ditt uppdrag är att hjälpa din hjälte att nå toppen, lättare sagt än gjort att bygga ett högt korthus när det dessutom klättrar skurkaktiga spindelapor på väggarna. Det här är ett spel som passar att spela med många olika åldrar i gruppen. Spelet säger från 5 år men jag har förlorat mot en 4-åring. Det kanske i och för sig säger mer om min egen balansoförmåga än spelets åldersgräns...  

 


Kommentarer

Veckans stora speltitlar

Rollspel

Dungeons and Dragons Call of Cthulhu Svärdets Sång Symbaroum Runequest Mutant År Noll Tails of Equestria FATE Lamentations of the Flame Princess Flodskörden Shadowrun Kult Coriolis Pathfinder Traveller Warhammer Fantasy Vampire the Masquerade Äventyr

Speltoppen

Prenumerera på våra nyhetsbrev