Startboxar till rollspel

Publicerad: Torsdag, 17 november 2022, Skribent: Gunilla

Plötsligt är rollspel hett igen. Det spelas rollspel på Netflix i Stranger Things, på nätet i Critical Role och i hundratals poddar. Men för nya spelare känns mötet med feta regelböcker lätt övermäktigt. Grundboken till skräckspelet Call of Cthulhu är på nästan 450 sidor. Och regelboken till Pathfinder ska vi inte tala om - mer än 600 sidor!

Tur nog finns det något som heter startboxar! En startbox innehåller bara de nödvändigaste reglerna för att komma igång med spelet, oftast tillsammans med ett litet äventyr och färdiga rollpersoner. Bara att ögna igenom och sätta igång, med andra ord.

THE ONE RING RPG är rollspel i Tolkiens Midgård, närmare bestämt i under den tid i Tredje åldern då Skuggan växer och grunden läggs för vad som kommer att bli Ringens krig. Startlådan innehåller regelböcker, beskrivning av Fylke och äventyr, en stor karta över Fylke och Eriador, färdiga rollpersoner, tärningar och spelhjälpmedel.

CALL OF CTHULHU 7TH EDITION STARTER SET passar  helt nybakade spelare. Call of Cthulhu är ett skräckspel inspirerat av H P Lovecrafts berättelser från 20- och 30-talet. Rollpersonerna undersöker mystiska händelser och möter onämnbara fasor i en charmig 20-talsvärld. Spelet har starka drag av detektivhistoria, något som brukar vara lätt att snappa upp också för den som aldrig spelat rollspel förut. Startboxen innehåller regler, tärningar, färdiga rollpersoner och tre äventyr kompletta med kartor och ”handouts”, som rekvisita kallas i rollspel, det vill säga ledtrådar i form av brev, visitkort eller annat skoj.

BLADE RUNNER RPG STARTER SET är bästa ingången till cyberpunkspelet baserat på filmerna med samma namn och Philip K Dicks roman Do Androids Dream of Electric Sheep? Blade Runner RPG är ett deckarspel där rollpersonerna på ett eller annat sätt är knutna till Los Angeles poliskår i en mörk framtid när bolagsjättar styr allt och replikanter används som slavarbetskraft. Äventyren byggs upp med hjälp av ledtrådar och ger tillfälle att pröva den egna moralen mot det nådlösa samhällets riktlinjer.

RUNEQUEST STARTER SET är en bra introduktion till ett fantasyrollspel med en udda och väldigt välgjord spelvärld. I Glorantha lever bronsåldersriken inspirerade av antikens Medelhavsländer i en skakig samexistens med jägare och samlare, herdenomader och tidiga jordbrukarkulturer. Regelsystemet Basic Roleplaying gör att alla som spelat Call of Cthulhu eller gamla utgåvor av svenska Drakar & Demoner känner igen sig.

ZWEIHÄNDER FANTASY HORROR STARTER KIT är en välmatad box med regelböcker, startäventyr, tärningar, spelledarskärm, karta och diverse spelhjälpmedel som kort och markörer. Det prisbelönta Zweihänder är perfekt för dig som söker ett lite mörkare, mer "realistiskt" fantasyspel, kanske till och med satt i en verklig historisk miljö.

WARHAMMER FANTASY RPG är urtypen för rollspel i en skitig, ”realistisk” fantasyvärld där råttfångare och småtjuvar jagar snabba klipp i städernas gränder medan monster och krig förhärjar landsbygden. Världen har hämtats från tidigare utgåvor av figurspelet Warhammer Fantasy och är bekant för många. Det finns gott om bra äventyr att tillgå efter startboxen.

SYMBAROUM STARTER SET är en startbox till den engelskspråkiga utgåvan av det svenska fantasyspelet Symbaroum. Spelet har hämtat sitt namn från den stora skog som äventyren kretsar kring, en av de bästa kampanjvärldarna till rollspel som skapats på senare år.

AGENTS OF DUNE SET är startboxen till det förträffliga Dune-rollspelet. Rollpersonerna är knutna till ett av de hus som styr otaliga stjärnsystem i Frank Herberts universum. Lådan innehåller äventyr, grundregler, rollpersoner, tärningar och spelhjälpmedel.

DUNGEONS & DRAGONS STARTER SET - DRAGONS OF STORMWRECK ISLE heter nya startboxen till Dungeons & Dragons.


Kommentarer

Veckans stora speltitlar

Rollspel

Dungeons and Dragons Call of Cthulhu Svärdets Sång Symbaroum Runequest Mutant År Noll Tails of Equestria FATE Lamentations of the Flame Princess Flodskörden Shadowrun Kult Coriolis Pathfinder Traveller Warhammer Fantasy Vampire the Masquerade Äventyr

Speltoppen

Prenumerera på vårt nyhetsbrev