Eclipse Phase och våra egna tärningar

Publicerad: Onsdag, 5 februari 2020

För tio år sedan släpptes ett av de bästa science fiction-rollspelen någonsin, Eclipse Phase, som utspelas i en framtid där jorden förötts under ett krig mot avancerade artificiella intelligenser. Mänskligheten förlorade och tvingades överge sin hemvärld. Nu lever den post-humanistiska mänskligheten utspridd över solsystemet och försöker överleva i en mycket fientlig miljö. Interna stridigheter mellan politiska fraktioner, hänsynslösa storbolag och aggressiva AI-virus gör livet osäkert för alla.

Så gott som alla människor, ett antal upplyfta djur och artificiella intelligenser kan överleva döden genom att minnen och personlighet sparas som nedladdade medvetande. Det går relativt lätt att byta kropp genom att ladda ner medvetandet i en ny ”morph” när så krävs.

I den nya utgåvan har reglerna strömlinjeformats avsevärt. Antalet färdigheter har minskats och att skapa en rollperson är nu en relativt enkel process. Välj bakgrund, nuvarande yrke, tidigare karriär eller intresse, fraktion att tillhöra och bestäm grundegenskaper. Du leds pedagogiskt genom hela processen som går påfallande smidigt. Därefter återstår bara att välja morph (vilken slags kropp rollpersonen börja spelet med) och utrustning. Allt presenteras i form av paket som innehåller färdigheter och egenskaper.

När det är gjort kan ni börja utforska spelets fascinerade världen. Äventyren är oftast en blandning av post-humanism, skräck och utforskning av vårt solsystem och främmande världar som kan nås genom portaler. I bakgrunden lurar det stora mysteriet kring vad som egentligen skedde när super AI-arna angrep mänskligheten och när det mystiska viruset dök upp.

Jag rekommenderar varmt Eclipse Phase. Spelet har en av de bästa världsbeskrivningarna jag sett i ett rollspel, och nu har regelsystemet uppdaterats och förbättrats. Världsklass!

Jag passar samtidigt på att göra reklam för SF-Bokhandelns egna rollspelstärningar, ett set om 7 tärningar med vår logotyp på platsen för det högsta värdet. Femtio kronor jämnt kostar de och artikelnumret är (förstås) 666. De tio första som tar en bild där våra tärningar används i spel & taggar Science Fiction Bokhandeln (skicka gärna ett mess också, så vi inte missar) får en liten rollspelsrelaterad present!

Michael


Kommentarer

Veckans stora speltitlar

Rollspel

Dungeons and Dragons Call of Cthulhu Svärdets Sång Symbaroum Runequest Mutant År Noll Tails of Equestria FATE Lamentations of the Flame Princess Flodskörden Shadowrun Kult Coriolis Pathfinder Traveller Warhammer Fantasy Vampire the Masquerade Äventyr

Speltoppen

Prenumerera på våra nyhetsbrev