Årets bästa science fiction

Publicerad: Måndag, 28 december 2020

ÅRETS BÄSTA SCIENCE FICTION

Inte helt oväntat har årets science fiction-skörd en slagsida mot det dystopiska och katastrofala. Kim Stanley Robinson försöker se en möjlig framtid för mänskligheten, klimatkatastofen till trots. I Nattavaara skildrar Thomas Engström och Margit Richert ett Norrbotten efter nationalstaten Sveriges sammanbrott och i M R Careys böcker om Koli söker en ung man utan kunskap om det förflutna ledtrådar till hur hans postapokalyptiska värld blev till.

THE BOOK OF KOLI och THE TRIALS OF KOLI  av M R Carey
Koli är uppvuxen i den lilla byn Mythen Rood , någorlunda skyddad från de, bokstavligt talat, blodtörstiga träden och farliga växterna som finns utanför byns murar. Naturen har utrotat de flesta människorna och Koli är väl medveten om att man aldrig får gå för långt ut i den farliga skogen - men vad händer när han inte har ett val?
Mike Carey, författaren till “The Girl With All the Gifts” fortsätter att skriva med bravur om en dystopisk framtid. Vi får följa en ung mans resa i jakt på överlevnad, i vackra, men farliga miljöer och med livsomvälvande förvecklingar.

AXIOM’S END av Lindsay Ellis
Höst 2007 har en vältajmad läcka avslöjat att amerikanska regeringen kanske har fått utomjordisk kontakt. Läckan Nils Ortega tvingas fly från USA. Kvar i Kalifornien finns hans hustru och dottern Cora, som trakasseras och övervakas av myndigheter på jakt efter fadern. Händelserna tar en våldsam vändning när Cora förs bort av myndighetsagenter och kommer i kontakt med den utomjordiska intelligensen. Det blir början på något som kan kallas vänskap, kanske kärlek.
Alla ingredienser som krävs för en riktigt bra first contact-bok finns i Axiom’s end: kommunikationsproblem, kulturkrockar och hemlighetsmakeri. Boken är spännande från början till slut. 

NATTAVAARA av Thomas Engström & Margit Richert
Första boken i Nordmarkserien tar oss något decennium fram i tiden till ett Sverige som plågas av epidemier och klimatförändringar. Ett Sverige som helt enkelt har slutat att fungera. Den lilla orten Nattavaara i Norrbotten har blivit symbolen för hopp - där är somrarna svalare och man kan arbeta sig till ett medborgarskap i Nordmark, en självutnämnd republik med Kiruna som huvudstad. Romanen inleds med två katastrofer på individnivå. Sextonåringen Erik hittar sina föräldrar döda, och måste snart kämpa för att han och lillasystern Sofia ska få behålla sin plats i byn. De slängs dock ut ur gemenskapen och måste ta sig till Kiruna för att överklaga byrådets beslut.
Samhällen som bryter ihop efter naturkatastrofer är ett populärt tema på senare tid, men i Nattavaara är det den mänskliga naturen som sätts i fokus - på både gott och ont. Mörk och dystopisk men även rolig och ömsint väcker Nattavaara känslor för alla karaktärerna och tankar om vår egen behandling av människorna omkring oss och naturen. Läs Linas text om boken här, med en hälsning från författarna.

NOPHEK GLOSS av Essa Hansen
Caidens planet har förintats av en slavägande regim och hans familj är död. Hans enda chans till överlevnad är ett rymdskepp, fyllt med missanpassade rymdvarelser. Med fullt fokus på hämnd måste han infiltrera slavdrivarnas regim och förinta den inifrån. Men riktigt så enkelt är det inte - och det finns fler mysterier som kan hota Caidens överlevnad.
Här har vi ytterligare en stark debut. Med element av klassisk space opera och hård science fiction är det en fantastisk världsbyggnad. Identitet, trauma och sexualitet diskuteras med hjälp av skapas djupa och realistiska personskildringar, i en historia som är mycket mer än bara berättelsen om det goda mot det onda.

LAST HUMAN av Zack Jordan
För det mesta känner sig Sarya inte som universums farligaste varelse. Särskilt inte när hennes adoptivmor har åtta, rakbladsvassa lemmar och Sarya bara har fyra. Dessutom börjar Sarya läcka vid minsta lilla beröring, eftersom hennes mänskliga hud är lite känsligare än andras. Människorna har nämligen utrotats eftersom de inte följde Nätverkets regler, att inte skada andra arter - och Sarya är den sista av sitt slag.  Så när hon plötsligt befinner på sig på ett stulet skepp med en trött AI och en upprorisk rymddräkt väcks frågor -  tänk om det finns en större sanning bakom mänsklighetens utrotning? Och tänk om det finns en chans till upprättelse? Zack Jordans debutroman är en riktig höjdare. Han målar upp en fantastisk värld fylld av spännande karaktärer, kryddad med lite Coming of Age i yttre rymden. Läs Glenns recension här.

GOLDILOCKS av Laura Lam
Jorden står på gränsen till miljökollaps. Kändisen Valary Black har samlat ihop en helt kvinnlig besättning, för den första resan till den nyfunna beboeliga planeten Cavendish. Men den manschauvinistiska regeringen vill inte släppa iväg en helt kvinnliga besättning. Black och de andra tvingas kapa rymdskeppet och ge sig av på egen hand. När saker börjar gå fel ombord väcks misstankar om att någon döljer en hemlighet - och att jordens undergång är närmre än någon trott.
Lätt klaustrofobisk, ekofeministisk och tankeväckande thriller i rymden. Boken avhandlar aktuella moraliska frågor och som känns skrämmande aktuell år 2020. 

HARROW THE NINTH och GIDEON THE NINTH av Tamsyn Muir

Tamsyn Muirs debutroman Gideon the Ninth tog oss i bokhandeln med storm, och diskussionerna gick heta över vad som lockade. Kanske var det Muirs försök att få in ALLT i en bok – och lyckas! Lesbiska nekromantiker i rymden, action, fantasy, humor och skräck. Så när Harrow the Ninth kom ut i år var förväntningarna höga. Och även om vi kanske blev lite mer förvirrade, blev vi inte besvikna. Det är en bok som kräver att läsaren släpper allt logiskt tänkande och låter sig svepas med av virvelvinden. Läs Livs text om boken här.

THE MINISTRY FOR THE FUTURE av Kim Stanley Robinson
Kim Stanley Robinson är en arvtagare till den storslagna science fiction-tradition som gav oss Isaac Asimovs Stiftelse, Frank Herberts melangeberoende rymdcivilisation och Iain M Banks odrägligt smarta Culture-skepp. Det krävs ett visst slags mod (eller dumdristighet?) för att i romanform våga sig på skildringar av hela samhällsstrukturer och väldiga, utdragna skeenden.  Den sortens mod uppvisade Robinson redan när han slog igenom med Marstrilogin, tre romaner om hur vår röda tvilling terraformas för mänsklig bosättning. Nu är han tillbaka med en ny, massiv cli-fi-roman som målar upp möjliga samhällsförändringar orsakade av klimatförändringarna fram till 2030-talets slut. Titelns The Ministry for the Future har instiftats med Parisavtalet som grund och har i uppgift att bevaka rättigheter för framtida generationer och andra arter. Nära framtids-sf, med andra ord. Läs Gunillas text om boken här.

NETWORK EFFECT av Martha Wells
Den flerfaldigt prisbelönta serien Murderbot Diaries har fått sin första fristående del! Den numera inte särskilt mordlystna androiden Murderbot hittar ett antal mänskliga kontakter döda och en annan i desperat behov av hjälp. Murderbot har inga vänner och bryr sig egentligen inte. Men den måste ju hjälpa till? Så får det bli.
Med underhållande och pricksäkra monologer har Murderbot sakta makat sin väg in i många läsares hjärtan (även om det inte alls var Murderbots avsikt - den vill helst vara ifred). Du behöver inte ha läst de tidigare delarna i serien, men det gör läsupplevelsen ännu bättre om du har gjort det. Network effekt är precis lika ljuvligt ironisk och actionspäckad som de tidigare i Murderbot series men med ännu mer djup till karaktärerna. 


Kommentarer

Prenumerera på våra nyhetsbrev