Årets bästa sf 2018

Publicerad: Fredag, 28 december 2018

Det har varit ett bra sf-år.  Ta också en titt på sidan för årets bästa fantasy och årets bästa böcker för barn och unga.

Lisas årsbästa (både sf och weird fiction)

Worlds Seen in Passing: Ten Years of Tor.com Short Fiction
Vill du läsa om hur städer föds? Om revolution i ett imperium där koloniplaneterna kontaktas genom lidande magikers sång? Om kroppshoppande legosoldater eller om ett par som försöker ha en romantisk relation trots att de båda kan se framtiden? En fantastisk, mångfaldig antologi med noveller av de bästa författarna på Tor.com, med namn som N K Jemisin, Kameron Hurley, Ken Liu, Charlie Jane Anders och YA Jang. Den bjuder på 40 noveller inom fantasy, science fiction och skräck. Allting håller hög kvalitet och samlingen innehåller flera Hugo- och Nebula Award-vinnande texter.

Jagannath av Karin Tidbeck
En novellsamling från svenska Karin Tidbeck, med hälften tidigare publicerade noveller som översatts till engelska och hälften nyutgivet material. Säreget, ibland drömskt, ofta mardrömslikt och med genomgående skandinaviskt vemod. Innehåller väsen från skogen och fjällen som lever bland oss eller som kommer för att hämta sin tribut, kärleksaffärer mellan människor och ångpannor, och mycket mer.

The Corset av Laura Purcell
En thriller i viktoriansk miljö. Dorothea, en dam med intresse för frenologi besöker den fattiga flickan Ruth som sitter fängslad för mord, i hopp om att få studera hennes kranium. En obehaglig berättelse om överklassens maktmissbruk och underklassens rättslöshet tar form när Ruth berättar sin historia. Dorothea vet snart inte om hon ska tro att Ruth är galen eller att hennes påstående att hon syr in sina känslor och impulser i sitt handarbete faktiskt kan vara sant. The Corset är en mörk bladvändare som utan försköning skildrar både klasskillnader och kvinnors villkor under den viktorianska eran.

Shriek: An Afterword av Jeff VanderMeer
Den tidigare skandalösa kulturarbetaren Janice Shriek skriver ett efterord om sin försvunna bror Duncan. Brodern ifråga har under sitt liv gått från att vara en av staden Ambergris mest inflytelserika tänkare till en paria, vars forskning kretsar kring de mystiska varelserna kallade greycaps som bor under staden. Janice text är också full av Duncans vid senare tillfälle tillagda fotnoter, som ofta kritiserar hennes beskrivning av hans liv. VanderMeer har trollbundit läsare med flera berättelser från det svampinfesterade, bisarra Ambergris och nyutgåvan av Shriek: An Afterword är ett bra ställe att börja läsa.

Michaels årsbästa

Persepolis Rising av James S.A. Corey
Lite av en nystart för Expanseserien, med en roman som på ett oväntat sätt förändrar berättelsen om besättningen på det marsianska stridsskeppet Rocinante. Trettio år har passerat sedan förra boken i serien, och både besättningen och skeppet har passerat bäst-före-datum med besked. Holden och de andra har börjat planera för pensionen när ett oväntat hot dyker upp, och alla planer på en lugn ålderdom måste läggas på hyllan.

Salvation av Peter F. Hamilton
Salvation är en lite udda bok av veteranen Hamilton. Efter de senaste, lite omständliga romanerna känns det här som en nystart. Strukturen baseras på Canterbury Tales, där en grupp resenärer berättar för historier för varandra. I Salvation går resan till vraket efter ett främmande rymdskepp som har hittats på en avlägsen värld. Rymdresenärernas historier bildar tillsammans en berättelse, och beskriver samtidigt det universum där Hamiltons nya serie kommer att utspela sig.

Red Moon av Kim Stanley Robinson
I en nära framtid dominerar Kina utforskandet och exploateringen av månen. Kineserna har byggt upp ett riktigt samhälle på vår satellit, där andra stormakter bara har baser. Kina skakas dock av inre maktstridigheter som bokens huvudpersoner dras in i. I centrum står två personer - en gravid kinesisk kvinna med kopplingar till en revolutionär rörelse och en amerikansk tekniker. Paret tvingas fly undan okäna fiender, och under deras flykt får läsaren se olika sidor av livet i Kina och på månen.

Elysium Fire av Alastair Reynolds
Ingen lista över årets bästa sf-romaner är komplett utan en Reynolds-roman. I år får vi åter träffa polisinspektör Dreyfus, som först dök upp i Aurora Rising. Han utreder brott i The Glitter Band, en grupp rymdstationer i omloppsbana runt planeten Yellowstone. Denna gång ställs han inför ett svårartat och dödligt problem – folk börjar dö när deras nervimplantat löper amok. Samtidigt bryter politiska oroligheter ut och hela Glitter Band riskerar att falla sönder i fejdande småstater.

Provenance av Ann Leckie
Årets Ann Lecke var något helt annat än hennes tidigare romaner i Ancillaryserien. Istället för rymdkrig och skepps-AI:ar i mänskliga kroppar skriver hon om historiska reliker, släktproblem och diplomatiska kriser. Ingray vill bara imponera på sin fostermamma, men dras in i avancerade komplotter och mordutredningar. Vem kan hon lite på, och är alla verkligen vad de utger sig för att vara?

Autonomous av Annalee Newitz
I en framtid där frihet är synnerligen villkorad möter vi roboten Paladin och hans mänskliga ”handledare” Eliasz, som jagar efter en läkemedelspirat misstänkt för att ha orsakat flera dödsfall. Eller, det är kanske snarare läkemedelsföretagen, var produkter måste piratkopieras för att ge vanliga människor tillgång till medicin, som är grundorsaken. Utöver diskussioner om frihet, slaveri och rätten till livets nödtorft handlar boken om Paladins identitetssökande och innehåller en fin robotsexscen.

Karins årsbästa

The Only Harmless Great Thing av Brooke Bolander
Vilken arg och underbar bok. The Only Harmless Great Thing väver ukroniskt samman de skoningslöst förgiftade kvinnorna som målade urtavlor med radium, och elefanten Topsy som avrättades som ett elektriskt spektakel för att hon slog tillbaka mot sina plågoandar. Till det flätar boken in slutförvaringen av plutonium och elefanters matriarkala mytologi. På 90 sidor.

The Murderbot Diaries av Martha Wells
Vi läsare älskar Murderbot. Det skulle göra Murderbot själv väldigt obekväm. Hen är en säkerhetsvaktcyborg som hackat sin kontrollenhet och inte längre behöver följa order - och använder detta mest för att ladda ner tv-serier och filmer. Och för att, cynisk och  med social fobi, sköta sitt jobb för att inte bli avslöjad och demolerad. En fenomenal berättarröst.

Amberlough av Lara  Elena Donnelly
En annan värld än vår, men staden Amberlough är starkt inspirerad av 30-talets Berlin. Cabaret, dekadens, absint och striptease - och om du stöter dig med fascisterna som nästan över en natt verkar ha ett finger i allt, så ska du nästan hoppas på att dö under arresten, före förhören. Kärleksaffären mellan dansören Aristide och spionen Cyril var komplicerad redan innan, blir dödlig nu. Uppföljaren Armistice som kom i år lägger till en skuggad silverduk av 30-talets Hollywood.

The Calculating Stars av Mary Robinette Kowal
Det rätta virket möter Hidden Figures. 1952 slår en meteorit ner. Kalkylerna visar att dinosauriernas öde väntar oss inom decennier. Rymdracet blir på blodigt allvar: vi behöver kunna flytta till Månen och Mars. Och då behövs det kvinnliga astronauter, påpekar Elma York, pilot, fysiker och matematiker vid proto-Nasa. Inte kan kvinnor bli astronauter, svarar männen med i bästa fall en klapp på huvudet.

De kommer att drunkna i sina mödrars tårar av Johannes Anyuru
Nutida och nära-framtids-Sverige där två tidslinjer är möjliga. Ett våldsamt Daesh-attentat i Göteborg slutar på två olika sätt, enligt de två berättarna, en författare i vår nutid, och en ung kvinna som påstår sig vara en tidsresenär från 15 år in i framtiden. Hennes framtid är inte ljus. Där är svenskhet reglerad av lag och översteg leder till fullständig rättslöshet. En personlig berättelse som säger mycket om vår samtid och om en möjlig framtid som skulle krossa oss.


Kommentarer

Prenumerera på våra nyhetsbrev