Ungdomsböcker i vår

Publicerad: Måndag, 12 mars 2018, Skribent: Gunilla

Våren ser lovande ut för den som söker bra fantastik för unga. Redan om en vecka kommer Lyras färd, romanen där Phillip Pullman påbörjar en ny serie från samma värld som Den mörka materien. Det hela tar sin början i Oxford, där en översvämning gör att  spädbarnet Lyra hamnar i en elvaårig pojkes vård. Läs Maths Claessons text om den engelska utgåvan här.

Maths står själv för den andra stora nyheten under den kommande veckan. Hans rymdserie Linux är prisad science fiction för läsare från tolv år och upp i vuxen ålder. Nu kommer hela Linuxtrilogin i en samlingsvolym med ’Uttagningen’, ’Kristallstaden’ samt den nyskrivna boken ’Pandemi’. Seriens avslutning bjuder på dramatik när en pandemi drabbar jorden och indirekt ungdomarna i rymden. Om du förbeställer boken genom oss får du den signerad. Ange i informationsfältet om du vill ha någon särskild dedikation. Maths kommer att signera boken här i bokhandeln lördag 24 mars klockan 14:00 och framåt.

Lite senare, i början av april, är det dags för Jo Salmsons Blånatten, senaste delen i drakserien Drakarnas öde. För samma åldersgrupp rekommenderas varmt Morrigan Crows magiska förbannelse, en  fartfylld historia om en flicka som borde ha dött, men i stället hamnar i staden Nevermoor. Böckerna har lite Harry Potter-känsla och kan nog slå stort.

Redan nu har vi fått in två riktigt bra böcker som passar läsare från femton år. Månadens första fantasytips heter Children of Blood and Bone, och utspelar sig i ett afrikanskinspirerat rike där magiker råkar illa ut. De andra tipset är Tess of the Road, en riktigt bra historia från Seraphinaböckernas författare Rachel Hartman, om en flicka som sargats av sin uppväxt i en patriarkal miljö och ger sig ut på en lång vandring.

Afrikanskt berättande har (äntligen!) börjat uppmärksammas hos oss. En bra ungdomsbok med inspiration hämtad från ghanansk folklore är A Jigsaw och Fire and Stars. Författaren Yaba Badoe är en ghanansk-brittisk författare som har gjort film om häxanklagade kvinnor i Ghana. Här skriver hon ghananskt inspirerad ungdomsfantasy.


Kommentarer

Nyhetsbrev