La Belle Sauvage

Publicerad: Torsdag, 2 november 2017, Skribent: Maths

 

Philip Pullman: Book of Dust volume one
- La Belle Sauvage: en FAQ

Vad handlar den om?

Elvaåriga Malcolm Polstead och hans daemon Asta bor på värdshuset Trout Inn utanför Oxford. Han är en nyfiken pojke som gärna paddlar kanot på Themsen och tycker om att läsa böcker. Han hjälper förstås till på värdshuset, och passar alltid på att prata med handelsmän och andra resenärer om vad som händer i världen utanför lilla trygga Oxford. Malcolm är nämligen annorlunda. Olikt andra barn drömmer han om att få fortsätta gå i skolan när han blir stor, men vet att hans öde är att bli värdshusvärd som hans pappa och hans pappa före honom.

Men en dag kommer tre mystiska besökare till värdshuset. Malcolm serverar herrarna rostbiff och palsternackssoppa, men den hör gången är det inte han som ställer frågorna. De vill veta allt om nunneklostret i närheten, och Malcolm som förstås känner alla nunnorna svarar gärna. Men har han kanske sett eller hört talas om att de skulle ha tagit hand om ett litet barn, en flicka som är så liten att hon inte ens lärt sig gå? Nej, det har Malcolm inte. Men några dagar senare när han hälsar på systrarna, blir han invigd i en hemlighet. I en liten säng sover ett barn, tillsammans sin lilla daemon, en liten fågelunge som också sover. Flickan heter Lyra, och är ett väldigt speciellt barn. Malcolm vet inte om det ännu, men hans liv kommer att förändras för alltid.

Måste jag ha läst His Dark Material-trilogin (The Golden Compass, The Subtle Knife och The Amber Spyglass) först?

Nej, men det underlättar. Risk för att det kan bli aningen obegripligt utan förförståelse.

Jag läste His Dark Materials för typ tio-femton år sedan. Måste jag läsa om?

Nej, Pullman förklarar viktiga händelser och begrepp under berättelsens gång. Du kommer att minnas.

Är det fantasy? 

Javisst. Häxor, daemoner, märkliga instrument som förutsäger framtiden, en resa mot okända mål. Men det är intressant (tycker i alla fall jag), att berättarteknisk använder sig Pullman snarare av de verktyg som finns sf-författarens verktygslåda. Nyckelbegrepp som alethiometer, Rusakov-fält och "...the word Dust, with a capital D, as if it wasn't ordinary dust but something special..." förklaras med hjälp av snyggt infogade info-dumpar som gjort vilken SF-författare som helst avundsjuk.

Finns det någon ambience?

Ja! Massor! Pullman är en sagofarbror. Den arketypiska brittiska miljön, känslan av att allt är magiskt men ändå verkligt, tilltalet till mig som läsare - Det var en gång.... Underbart!

Är Uppsala med i boken?

Ja. Ett helt kapitel heter Uppsala och har den empiriskt lagde fysikprofessorn Axel Löfgren i en viktig roll.

Kommer boken på svenska?

Ja. I mars. En nyutgåva av hela Mörka materien-trilogin kommer i januari, med omslagsbilder av Peter Bergting.

Är den svårläst på engelska?

Nej. Bortsett från förklaringarna av nyckelbegrepp jag nämnde ovan, plus alla värdshusspecifika ord (som är roliga att slå upp).

Är boken tjock?

Ja! 546 sidor! Men det är mycket luft mellan raderna.

Kommer det fler delar?

Ja. Book of Dust är första delen i en trilogi.

Är The Book of Dust bra?

Ja! Den har fått lysande kritik i brittisk press. Fantastiskt berättad, Oxford-lärd och engelsk sagoromantik. Jag är helt tagen. Underbart!

Maths Claesson

 


Kommentarer

Prenumerera på våra nyhetsbrev