Willow och fantasyfilm på 80-talet

Publicerad: Fredag, 18 maj 2018, Skribent: Petter

Tidigare i veckan hintade regissören Ron Howard om att han börjat titta på möjligheterna till en uppföljare på hans fantasyepos Willow från 1988. Detaljerna är än så länge vaga, men Howard tror inte uppföljaren kommer fokusera på Willow utan snarare Elora Danan, barnet Willow i första filmen räddar från den onda Bavmorda.  Även om inget kring filmen står skrivet i sten än så gör blotta tanken på en uppföljare till Willow oss väldigt glada. Det har även fått oss att fundera kring vilka andra fantasyklassiker från 80-talet som förtjänar en uppföljare. Här är några av våra absoluta favoriter.

Princess’ Bride

Baserad på William Goldmans bok med samma namn, en film som aldrig riktigt fått samma fotfäste här i Sverige som utomlands.  Det är historien om hur bondpojken Wesley måste rädda prinsessan Buttercup och tre kidnappares våld. Goldman har i alla år haft för avsikt att skriva en fortsättning och har i intervjuer berättat att den skulle fått titeln Buttercup’s Baby. Han vet dock inte hur han skulle få ihop historien och uppföljaren kommer därför antagligen förbli en idé på ritbordet. Vi får väl fortsätta drömma och istället se om klassikern från 1987.  

Labyrinth/Dark Crystal

Jim Hensons fantastiska sagor imponerar än i dag stort med sina fantastiska dockor och praktiska specialeffekter. Vem minns inte David Bowies ikoniska porträtt av The Goblin King? När det kommer till dessa två titlar ser hoppet faktiskt lite ljusare ut! Under 2017 släpptes en fortsättning till Dark Crystal i form av en grafisk roman och Netflix har gett grönt ljus till en tv-serie som ska utspelas innan händelserna i originalet. Under 2016 utannonserades en uppföljare till Labyrinth, producerad av Bowies son, regissören Duncan Jones, och regisserad av Fede Alvarez, en regissör med filmer som Don’t Breathe och Evil Dead-remaken under bältet. Vi väntar spänt och håller tummarna att dessa projekt gör originalen rättvisa.

Legend

Legend var en film som på pappret såg oerhört bra ut. Regisserad av Ridley Scott, Tom Cruise i huvudrollen och underbara Tim Curry som en lackröd demon till skurk! Dessvärre plågades produktionen av bränder, Cruise var relativt grön som skådis, testvisningarna var katastrofala och i USA byttes kompositören Jerry Goldsmiths musik till filmen ut helt och hållet. Vi anser därför att det är en film som förtjänar en andra chans. Återförena Cruise och Scott, vi vet att de kan bättre!

 

 


Kommentarer

Prenumerera på våra nyhetsbrev