Lästips för varma dagar

Publicerad: Fredag, 3 augusti 2018, Skribent: Gunilla

 

Austral av Paul McAuley

– spänning på ett isfritt Antarktis

Paul McAuleys Austral utspelar sig i en framtid där klimatförändringarna har fortsatt och blottlagt Antarktis. Plötsligt är sydpolskontinenten hem för en av jordens yngsta nationer. Ekopoeterna sprider sin kultur genom dalgångar som friläggs när isen drar sig tillbaka. Austral Morales Ferrado är en "husky", genmodifierad för att tåla kylan vid sydpolen. Hon har suttit i fängelse, arbetat i ett fångläger, haft ihop det med en brottslig och ökar nu på sitt brottsregister genom att göra sig skyldig till århundradets kidnappning. Men innan hon kan hämta upp lösensumman måste hon hitta en säker tillflyktsort och ta sig undan ett gäng brottslingar med egna planer för tonåringen Austral har rövat bort. Spännande och tankeväckande från en sf-författare som alltid har jobbat med stora idéer, gärna långt ute i rymden, men nu har återvänt till jorden.

Roughneck av Jeff Lemire

– snörikt, tecknat kanadensiskt glesbygdsdrama

Jeff Lemire är ett stjärnskott inom tecknade serier som slog igenom med realistiska Essex County, har tecknat mycket superhjälteserier, och nu har återvänt till en mer realistisk miljö. I en liten stad i norra Nordamerika bor Derek Ouellete. En gång var han en lovande hockeyspelare men det var mer än tio år sedan. En våldsam händelse på isen avslutade hans karriär och sedan dess har han druckit för mycket och slagits med de han blivit arg på. En dag dyker hans syster Beth upp. Hon har länge varit borta men hennes återkomst väcker hopp hos Derek. För att undkomma Beths våldsamma före detta pojkvän flyttar syskonen ut till en gammal jaktstuga i skogen. Tillsammans börjar de nysta i sin barndom, härkomst och de upplevelser som formade dem.

Early Riser av Jasper Fforde

- humoristiskt från en värld där människorna hibernerar

Fforde skriver underfundigt humoristiska historier som gärna leker med berättartekniska grepp och anspelar på kända och älskade böcker. Mest känd är han förmodligen för serien om den litterära detektiven Thursday Next, som trasslar till det för sig i böckernas värld. Här kommer en fristående bok med vintertema, från en värld där (nästan) alla människor går i idé som björnar eller mumintroll. De enda som är ute under den kalla årstiden är Vinterkonsulerna, en udda skara som ska se till att alla andra sover tryggt. Charlie Worthing är en ny konsul. Det här är hans första vinter, och raskt måste han undersöka bakgrunden till virala drömmar som dödar de sovande. När han själv börja få farliga drömmar blir det riktigt obehagligt. Frågan är vad han ska göra åt saken. Han måste undvika Skurkarna - vinterlevande väsen med en förärlek för mord, kidnappning och frimärkssamlande - och i synnerhet Nattvandrarna, som hungrar efter människokött. Det hotar att bli en lång, kall vinter för Charlie.

Atlas & Axis av Pau

- tecknat med talande hundar och vargar i snö

De antropomorfa hundarna Atlas och Axis lever i en medeltida värld. Som hundar gillar de att gnaga på ben, följa doftspår och klia sig på mattan. Efter att deras by härjas av vikingar bestämmer de sig för att ge sig av i förhoppningen om att hitta vänner som försvunnit. Det blir början på en lång resa genom isiga landskap där de träffar både slädhundar och mammutar. Spanska furry-sidan furryfandom.es har en trevlig intervju med skaparen Pau (på engelska).

Wyntertide av Andrew Caldecott

- andra delen i Caldecotts serie om en glömd liten stad kretsar kring midvinterproblem

Caldecott slog igenom med den udda romanen Rotherwierd, som utspelade sig i en liten stad som levt vid sidan av resten av England under flera hundra år. Nu återvänder vi Rotherweird. Stadens framtid tycks säkrad, men nya märkliga järtecken dyker upp. Någonting är på gång, någonting knutet till stadens mörka, elisabetanska förflutna – och till den annalkande midvintern.


Kommentarer

Prenumerera på våra nyhetsbrev