Rising Sun expanderas och får sommarpris!

Publicerad: Fredag, 1 juni 2018, Skribent: Linda

Hyllade spelet Rising Sun, med toppbetyg på Boardgamegeek, har fått expansioner, och vi passar på att sänka priset till en riktigt bra sommarnivå! 

Rising Sun är den andliga uppföljaren till Eric M Langs hyllade vikingabrädspel Blood Rage. Den här gången står inte ragnarök i fokus. Kami har återvänt till det feodala Japan för att återupprätta imperiet och spelarna tar rollerna av olika grupperingar som genom stål, förhandling och prestige försöker tillskansa sig överhanden i konflikten, och i slutänden vinna kejsartronen.

Rising Sun spelas över tre årstider eller omgångar. Vardera av dessa består av en alliansmakarfas, sju politiska utspelsfaser där det bland annat rekryteras och byggs - men där även förräderier kan ske - genombrutna av tre kami-faser där spelarnas åkallan av olika gudar ger utdelning i form av sådant som mynt och ära, samt slutligen en krigsfas där positioneringarna på kartan kan resultera i blodiga slag. Efter de tre årstiderna följer en vinteromgång där slutresultat säkerställs och segraren koras.

Rising Sun är som sig bör mer återhållet och smakfullt illustrerat än det fläskiga Blood Rage, men figurerna till de fem olika klanerna (och monstren) är precis lika detaljrika och snygga - med påsättningsbara brickor till basen som visar olika trupptypers lojaliteter och status. Det ständiga intrigerandet och mutandet ger en väldigt fin rörlighet i maktbalansen, massor av interaktion - och om spelargruppen är lagd åt det hållet även en hel del utrymme för propagandatal, vendettor, hemliga överläggningar och annat skoj metaspel. Det kan precis som i Dippy vara bra att använda timerfunktionen på smartphones om det ska vara tillåtet med privata underläggningar. Det är ganska smart av utvecklarna att ge spelet den här bredden eftersom spelarna automatiskt kommer att skryddarsy spelet efter vad de själva tycker är roligast. Noggranna poängräknare behöver inte interagera så mycket med andra utan följa sina uppstakade planer, det går att skapa freder för den som helst vill växa ifred, edsbrytare och krigshetsare har möjlighet att väva ihop byzantinska plotter genom lagrerade överenskommelser och svek, och skulle en ledare rusa iväg poängmässigt gaddar sig givetvis alla andra ihop med varandra för att korrigera försprånget.

Rising Sun är som ett mer elegant designat, återhållet Game of Thrones med ännu högre fokus på politiskt rävspel. Och, dessutom, med en fantastiskt underhållande mutfunktion. Mutor gör alltid alla spel roligare! Förstås fram till det att ens mest lojala samarbetspartner ändå hugger en i ryggen, trots alla dyra presenter.

Expansionerna är bland annat ett snyggt Monster pack, ett helt nytt regelsystem med spelkort, och så en expansion med nya motståndare!Kommentarer

Prenumerera på våra nyhetsbrev