Tecknat med pride

Publicerad: Fredag, 20 juli 2018, Skribent: Gunilla

Nästa vecka börjar EuroPride, som hålls i Stockholm 27/7-5/8 och i Göteborg 14-19/8. I Stockholmsbutiken ordnar QueerNördarna en heldag med spel och prat 1 augusti. Bland annat kommer Sara Bergmark Elfgren, Mats Strandberg och Gabrielle de Bourg att prata om queer representation inom fantastik. 2 augusti blir det Regnbågsläsning i Stockholmsbutiken. Med anledning av det har vi satt ihop en lista med bra läs-, film- och speltips med HBTQ-koppling. Några titlar presenteras närmare i en broschyr du kan plocka upp i våra butiker. Här presenterar jag några serier vi har lyft upp i broshyren.

I slutet av regnbågen av Bitte Andersson
I slutet av regnbågen handlar om 76-åriga Marja som motvilligt flyttar in på ett HBTQ-seniorboende. Det är en serieroman om sorg, ensamhet, kärlek och att våga återvända till livet efter en depression, en skildring av queert garderobsliv och vikten av att finna sitt sammanhang. Serien innehåller glimtar av HBTQ-historia inspirerad av intervjuer med äldre personer. ”... feelgood på högsta nivå ...” skrev Litteraturmagazinet om albumet.

Queer: A Graphic History av Meg-John Barker & Julia Scheele
Queer? Genus? Heteronormativitet? Performativitet? Cis/trans? Essentialism/konstruktivism? Om du är nyfiken på vad ”queer” kan vara men lite skrämd av den bitvis snåriga begreppsapparaten är det här den perfekta introduktionsboken för dig! Den berättar i tecknad serieform hur ”queer” har gått från att vara ett skällsord till att bli både en form av aktivism och kritisk vetenskap.

Fun Home: A Family Tragicomic av Alison Bechdel
En vacker och sorglig självbiografisk serieroman av Alison Bechdel (kanske mest känd för Bechdeltestet” av filmdialog). Det handlar om Alisons uppväxt, hur hon kom ut som lesbisk i college och framför allt om relationen till pappan, som också var gay men aldrig kom ut ur garderoben. Alisons pappan dog i en bilolycka och lämnade dottern med många frågor.

The Bride Was a Boy av Chii
En självbiografisk manga om och av transkvinnan Chii, som berättar om livets vedermödor och glädjeämnen från barndomen, genom könskorrigering och fram till att hon träffar en man och ska gifta sig med ett hejdundrande bröllop. För en svensk läsare ger serien nya insikter kring transpersoners situation i Japan. Allt berättat med kawaiigulliga teckningar som ger oväntade dimensioner åt berättelsen. Serien är en utveckling av författarens bloggsida.

My Solo Exchange Diary Vol 1 av Kabi Nagata
Uppföljaren till den självbiografiska serien My Lesbian Experience with Loneliness, där Nagata utforskade sitt liv som lesbisk i Japan, men också frågeställningar kring depression och självskadebeteenden. Här får vi följa Kabi när hon flyttar hemifrån och ska bo själv, samtidigt som förhållandet till föräldrarna blir allt mer komplicerat.

My Brother’s Husband Volume 1 av Gengoroh Tagame & Anne Ishii
Den frånskilda Yaichi och hans dotter Kana bor i en vanlig japansk förort där Yaichi jobbar från hemmet. En dag dyker oväntat en stor och snäll kanadensare vid namn Mike Flanagan upp på tröskeln; det är Yaichis brors änkling! Mike är på jakt efter sin döde makes förflutna, men Yaichi har inte ens berättat att hans bror var gift, än mindre med en man.


Kommentarer

Prenumerera på våra nyhetsbrev