Raymond E Feist hälsar på

Publicerad: Fredag, 27 april 2018, Skribent: Maths och Jenny

Raymond E Feist - en riktig nostalgikändis för alla fantasyälskare - kommer till Stockholmsbutiken på måndag 30 april och till Göteborg 1 maj. Passa på att få signerade böcker och ta en titt på hans nya roman King of Ashes.

Feists författarbana började under tidigt 80-tal på University of California i San Diego, där han roade sig med att skriva ett rollspel tillsammans med några vänner. De utgick från en fantasyvärld som Feist skapat och döpt till Midkemia, och tanken var att skapa ett alternativ till det enormt populära Dungeon & Dragons. De träffades en gång i veckan och spelade och utvecklade världen. Grundidéen var att mänskliga magiker kan skapa ”rämnor” i rymden som kan binda samman planeter i olika stjärnsystem och låta olika varelser och raser förflytta sig däremellan.

På så sätt uppstod det som skulle bli hela en väldiga Riftwar-serien, som i dag omfattar 25 romaner samt ett antal noveller. Böckerna har översatts till ett otal språk och sålt i över 15 miljoner exemplar sammanlagt. I mer än 30 år fördjupade och brodera Feist ut sin värld.

Men nu har han lämnat sina gamla jaktmarker och skapat ett nytt universum.

Den nya romanserien, som börjar med King of Ashes, ser ut att bli en mångfacetterad historia om människorna i de fem rikena på två kontinenter på varsin sida om ett brett sund, där alla påverkas av de storpolitiska händelserna. Historien följer två föräldralösa unga män som båda spelar viktiga roller i händelsernas utveckling.

Bokserien skiljer sig från det mesta som Raymond E. Feist har skrivit i det att den inte utspelar sig i Midkemia och Kelawan. Han har skapat en helt ny värld där fyra (tidigare fem) riken skapat en slags maktbalans som nu satts ur spel genom politiska ränker. Den teknologiska nivån liknar en tidig medeltid, och magi är ingenting som gemene man verkar känna till. Det viskas om profetior och förutsägelser, men ingen vet egentligen om de har någon verklig makt. Istället är det de politiska intriger som är det som har betydelse.

En av de mest intressanta bitarna handlar om den nya religionen som kämpar för att få fotfäste i alla de återstående rikena och tillskansa sig mer och mer makt. Med hjälp av maktgiriga kungar och adelsmän blir den allt starkare och det är klart och tydligt att trons ledarskap siktar mot en särställning där alla måste stå till svars inför deras ”heliga” kyrka och Den Ende Guden. Kättare bränner de på bål, och de gamla gudarna blir antingen förpassade till helgonstatus inom Den Endes lära, eller förkunnas vara djävlar och demoner. Jag tror aldrig jag har sett en så kritiskt framställning av en pseudo-kristen religion från en amerikansk författare, och det är riktigt uppfriskande!

Vill du veta mer om böckern ai Midkemia och Kelewan kan du läsa Maths genomgång här.


Kommentarer

Prenumerera på våra nyhetsbrev