Nybörjarens guide till Midkemia

Publicerad: Söndag, 1 mars 2009, Skribent: Maths Claesson
Allt började på University of California i San Diego. Raymond E Feist roade sig med att skriva ett rollspel tillsammans med några vänner. De utgick från en fantasyvärld som Feist skapat och döpt till Midkemia, och tanken var att skapa ett alternativ till det enormt populära Dungeon & Dragons. De träffades en gång i veckan och spelade och utvecklade världen. Grundidéen var att mänskliga magiker kan skapa ”rämnor” i rymden som kan binda samman planeter i olika stjärnsystem och låta olika varelser och raser förflytta sig däremellan.

På så sätt uppstod det som skulle bli hela en väldiga Riftwar-serien, som i dag omfattar 25 romaner samt ett antal noveller. Böckerna har översatts till ett otal språk och sålt i över 15 miljoner exemplar sammanlagt. Enligt den officiella hemsidan www.crydee.com är ytterligare fyra romaner i serien inplanerade.

Två fotnötter: Raymond E Feist föddes i södra Kalifornien 1945 och heter egentligen Raymond Elias Gonzales III. Allt han har skrivit utspelas i Midkemia och Kelewan eller i andra världar och universa som är sammanlänkade med dem – så när som på ett undantag: samtidsfantasyn Faerie Tale som utspelas i dagens New York.

Men var ska jag läsa först?

Börja med att läsa The Riftwar Saga. Tre delar om du väljer att läsa den brittiska utgåvan; fyra om du föredrar den amerikanska. The Magician är den första romanen i serien, och handlar Pug som är en föräldralös pojke som bor i kuststaden Crydee, den sista utposten västerut i ett vidsträckt kungarike. Han är lärling till en magiker, och har nyligen börjat sin långa vandring mot kunskap och magiska krafter. Men en dag förändras allting när en mystisk fiende från en annan värld vid namn Kelewan invaderar det fredliga riket.

Därefter The Empire Trilogy, skriven tillsammans med Janny Wurts. Går att läsa fristående utan problem, men handlingen är delvis parallell med händelserna i The Riftwar Saga. Det är berättelsen om Mara, som börjar som klosternovis men till sist blir den mäktigaste kvinnan i Kelewan.

Fortsätt med Prince of the Blood och The King’s Buccaneer som utgör serien Krondor’s Sons. Här får vi lära känna Midkemia bortom kuststaden Crydee, tillsammans med Prins Aruthas tre söner Borric, Erland och Nicholas.

The Serpentwar Saga kommer sedan; fyra romaner med en rad av personerna från de tidigare böckerna i handlingen. Kungariket hotas av en enorm armé från det avlägsna Novindus. Därefter raskt över till de tre böckerna i The Riftwar Legacy, och hotet från den mystiske The Crawler. Sedan blir det en besök i The Riftwar Saga igen, i och med Honoured Enemy som är den första boken av tre i The Legends of Riftwar.

Hänger ni med? Då så. Vi kastar oss över Conclave of Shadows och de tre romanerna om Talon Silverfalkens gruvliga hämnd sedan hans stamfränder mördas. Sedan läser vi The Darkwar Saga, och träffar på nytt Pug från den allra första boken om Midkemia. Rides A Dread Legion och At the Gates of Darkness utgör tillsammans serien Demonwar Saga. De utspelas tio är efter händelserna i Conclave of the Shadows, och lägger grunden för en riktigt maffig avslutning på alla Midkemiaserierna. Det sista kapitlet i sagan består av tre delar och heter Chaoswar Saga. Den börjar med A Kingdom Besieged och fortsätter med A Crown Imperiled. Sista delen utkommer våren 2013 och heter Magicians End. En fristående roman som utspelar sig sent i handlingen är Jimmy and the Crawler.

Därtill kan nämnas serietidningen Magicians Apprentice, som finns samlad i två album. Och rollspelen, och dataspelet förstås. Allt du behöver veta och mer därtill på den officiella hemsidan www.crydee.com.

Fotnot: Flera av de ovan nämnda böckerna finns översatta till svenska, nu senast Natthökarnas flykt (Flight of the Nighthawks). Tyvärr finns inte alla böckerna tillgängliga från det svenska förlaget (men det finns ju bibliotek). Se våra hemsidor för närmare besked.

På svenska:

Kriget om rämnan (Riftwar)
Magikerns lärling, 2002 (Magician)
Mellan två världar, 2003 (Magician)
Magins mästare, 2003 (Magician)
Silvertörne, 2004 (Silverthorn)
Prinsens list, 2005 (A Darkness at Sethanon)
Slaget om Sethanon, 2005 (A Darkness at Sethanon)

Imperiets Dotter (The Empire Trilogy)
Maras list,1996 (Daughter of the Empire)
Maras hämnd, 1996 (Daughter Of The Empire)
Barbaren, 1996 (Servant Of The Empire)
Kaos, 1996 (Servant Of The Empire)
Magi, 1997 (Mistress Of The Empire)
Det förbjudna, 1997 (Mistress Of The Empire)

Krondors Söner (Riftwar bok 5-6)
Tronföljaren, 2005 (Prince of the Blood)
Kungens pirat, 2006 (The King's Buccaneer)
Eldprovet, 2006 (The King's Buccaneer)

Ormkrigskrönikan (The Serpentwar Saga)
Skuggan av en mörk drottning , 1998 (Shadow of a Dark Queen)
Maktens hägringar, 1999 (Rise of a Merchant Prince)
Demonkungens vrede, 1999 (Rage of a Demon King)
Kampen om livsstenen, 2000 (Rage of a Demon King)
En värld i aska, 2000 (Shards of a Broken Crown)
Den galne gudens dröm, 2001 (Shards of a Broken Crown)

The Riftwar Legacy (ej översatt till svenska)

The Legends of Riftwar (ej översatt till svenska)

Skuggornas väktare (Conclave of Shadows)
Hökens budskap, 2007 (Talon of the Silver Hawk)
Den unge hämnaren, 2007 (King of Foxes)
Hertigen av Olasko, 2008 (Exile's Return)

Bärare av ondska (Darkwar Saga)
Natthökars flykt, 2009 (Flight of the Nighthawks)
Den mörkaste av världar, 2010 (Into A Dark Realm)
Gudadråparen 2008 (Wrath of a Mad God)

Lägg märke till att flera av ovanstående titlar inte längre går att få tag på från förlaget. Det gäller tyvärr (bland annat) den första boken i serien – Magikerns lärling. Prova på biblioteket eller boksajter.

Alternativ läsning:
Sebastian Nilsson, som är ansvarig för The Riftwar Cycle Encyclopedia på crydee.com förordrar följande läsning: Eftersom att The Riftwar Lagecy utspelar sig mellan The Riftwar och Krondor's Sons, så ska den inte ligga efter The Serpentwar Saga. Den serien utspelar sig ca 40 år efter händelserna i The Riftwar Legacy. Det finns dessutom flertalet referenser i Serpentwar som avslöjar händelser i den tidigare serien.

Tack för lästipset, Sebastian, och för din källkritik av övrigt i artikeln ovan.

Det går också att helt enkelt läsa böckerna i den ordning Feist har skrivit dem (det skiljer sig något från listan ovan). Så här:

Magician 1982
(finns också i två delar: Magician: Apprentice och Magician: Master)
Silverthorn 1985
A Darkness at Sethanon 1986
Daughter of the Empire 1987
Prince of the Blood 1989
Servant of the Empire 1990
Mistress of the Empire 1992
The Kings Buccaneer 1992
Shadow of a Dark Queen 1994
Rise of a Merchant Prince 1995
Rage of a Demon King 1997
Shards of a Broken Crown 1998
Krondor the Betrayal 1998
Krondor the Assassins 1999
Krondor Tear of the Gods 2001
Honoured Enemy 2001
Murder in LaMut 2002
Talon of the Silver Hawk 2002
Jimmy the Hand 2003
King of Foxes 2003
Exiles Return 2004
Flight of the Nighthawks 2005
Into a Dark Realm 2006
Wrath of a Mad God 2008
Rides a Dread Legion 2009
At the Gates of Darkness 2010
A Kingdom Besieged 2011
A Crown Imperiled 2012
Jimmy and the Crawler 2013
Magicians End 2013

Aktör: 
Reider
Feist

Kommentarer

Prenumerera på vårt nyhetsbrev