Vad har hänt i Marvel-världen de senaste åren?

Publicerad: Måndag, 1 mars 2010, Skribent: David Borgström
Svaret är: en massa! Serieförlaget har konsekvent klämt in minst en större händelse under varje år den senaste tiden, med resultatet att det är väldigt intressant och spännande att läsa en del av serierna, men samtidigt knepigare att komma in för nya läsare som inte hängt med sedan tidigare. Nu när de flesta har lite koll på många av deras hjältar från de populära hollywoodfilmerna kan det vara roligt att höra vad som hänt mellan seriesidorna också, eller att få det summerat för er som redan har ett hum. Det är i väldigt breda drag jag målar nu, men för säke

rhets skull: vill ni upptäcka själv vad som händer i respektive äventyr så sluta läsa nu! De viktigaste händelserna de senaste åren är:

Avengers Disassembled (2004)
Scarlet Witch, en superhjälte i gruppen Avengers, bryter ihop fullständigt och får med sig hela Avengers i fallet. Några hjältar dör, och superhjältegruppen splittras. I tomrummet efter Avengers startar Marvel serietidningen New Avengers, med delvis helt nya hjältar i, däribland Spiderman och Wolverine.

House of M (2005)
Efter de tidigare händelserna bestämmer sig en stor grupp superhjältar att de måste göra något åt Scarlet Witch, så att tidigare händelser inte ska kunna upprepas. Scarlet Witch drabbadas av en kraftfull psykos och omskapar hela världen för att komma undan och slippa konfrontationen. Det resulterar bl.a. i att Wolverine springer omkring som hemlig agent, Spiderman plötsligt lever ihop med Gwen Stacey (som ju dött långt tidigare) och Magneto styr USA. Dessutom är majoriteten världens befolkning mutanter med krafter likande dem i X-Men. Det hela rasar ihop när Scarlet Witch konfronteras, varpå hela House of M-världen löses upp och ersätts av den vanliga igen. Förutom en stor skillnad: majoriteten av alla mutanter med superkrafter (och de hade hunnit bli många under årens lopp) försvann som genom ett trollslag! Utspelar sig under 2005.

Planet Hulk (2006)
Några av marvelvärldens mest inflytelserika superhjältar får nog av att Hulk med jämna mellanrum går bärsärk och förstör egendom för miljarder, dödar människor hejvilt och alltid kommer undan, då han inte kan kontrolleras. Så de skickar honom till en annan planet, där han får uppleva ett i det närmaste Conan-aktigt äventyr under ett års tid.

Civil War (2006)
Några yngre hjältar har en egen dokusåpa, där tittarna får följa dem i jakten på nya hjältedåd. För att få högre tittarsiffror pressar de sig till att utsätta sig för större och större faror, vilket till slut får konsekvenser. Hjältegruppen kastar sig in i handgemäng med bl.a. superskurken Nitro, vars superkraft är att spränga saker, varpå ett helt kvarter jämnas med marken tillsammans med en skola full med elever. Skakade frågar sig världen hur det kunde ske, och staten, med Iron Man i spetsen, lägger upp följande regelverk: Alla som har superkrafter måste avmaskera sig och registrera sig, samt berätta exakt vilka krafter de har. Staten måste godkänna dem, helt enkelt, och ge dem ett superhjältekörkort för att de ska få fortsätta vara superhjältar. Detta leder till ett inbördeskrig mellan de hjältar som tycker att det är en bra idé, med Iron Man i spetsen, och de som tycker att det är ett ruttet förslag, med Captain America som frontfigur. X-Men håller sig neutrala. Det hela dras till sin spets när fraktionerna drabbar samman och Captain America dör.

I Civil Wars kölvatten (2007)
Iron Man tar det som sin uppgift att ställa allt tillrätta och inrättar ett system där tonåringar med superkrafter får gå i en militärskola kallad The initiative för att lära sig kontrollera sina förmågor. Dessutom startas det superhjältegrupper stödda av amerikanska staten i alla delstater för att protionera ut hjältarna över hela landet. De superhjältar, däribland dem i New Avengers, som inte tycker om de här förändringarna tvingas gå under jorden. För att komma tillrätta med alla oregistrerade supermänniskor får Norman Osborn (Green Goblin) sätta samman ett eget gäng med supermänniskor för att jaga ner och fånga in oregistrerade hjältar. De kallar sig för Thunderbolts. Irom Man startar ett eget gäng han kallar Avengers, som är stödda av staten. De kan följas i tidningen The Mighty Avengers.

World War Hulk (2007)
Hulk hittar tillbaka till Jorden, mer förbannad än någonsin tidigare. Han ger igen på de hjältarna som ansvarade för att han skickades iväg till en annan planet tidigare, samt plöjer igenom alla andra hjältar som står ivägen. När folk får reda på att Iron Man är en av de som skickade iväg Hulk växer missnöjet mot honom och tycker att det rättfärdigar Hulkens hämndodyssé.

Thor (2008)
Asagudarna drabbades av en smärre Ragnarök några år tidigare och Thor var därmed inte med i inbördeskriget hjältarna emellan. Nu manifesteras de igen, men av någon outgrundlig anledning i den amerikanska mellanvästern. Plupp, säger det, så står hela Valhall där. Det blir en intern maktkamp mellan Thor, Balder och Loke, varpå Thor måste avsäga sin titel och förvisas ur borgen.

Secret Invasion (2008)
Skrullerna, gröna utomjordingar som kan ändra skepnad och se ut som vem som helt, anfaller Jorden. Det visar sig mitt i kriget att många av hjältarna är utklädda skruller. Ingen vet vem han eller hon kan lita på, då vem som helst kan vara en skrull, men efter många om och med vinner hjältarna till slut, dock inte utan ytterligare förluster. När utomjordingarnas ledare plötsligt faller för Norman Osborns hand ses han som hela nationens hjälte. Iron Man fråntas däremot allt, utses till skambock för att invasionen över huvudet taget kunde ske och sparkas ut.

Dark Reign (2009)
Norman Osborn (Green Goblin) tar över statens kontroll över superhjältesamhället och startar sina egna Avengers. Han får givetvis alla andra superhjältar på sig, men eftersom han har lagen på sin sida kan de inte göra något. Mr Osborn skapar en allians med ett gäng superskurkar, däribland Dr Doom och Loke, för att de ska hålla varandra om ryggen. Vilket resulterar i nästa stora händelseförlopp som börjar nu under året:

Siege (2010)
Norman Osborn får storhetsvansinne och startar krig mellan USA:s superhjältar och Asgård. Thor blir sur.

Där har ni det. Det här är naturligtvis inte allt som pågått i Marvelvärlden under den här tiden, bl.a. har jag knappt snuddat vid allt som hänt de X-Men som finns kvar efter händelserna i House of M. Men det är en start, i alla fall.

Här hittar du allt från Marvel som vi har inne


Kommentarer

Prenumerera på våra nyhetsbrev