Vad är the New 52?

Publicerad: Söndag, 1 juli 2012, Skribent: Johan Broman
Efter flera år av dalande försäljning och tappade marknadsandelar till Marvel bestämde sig DC för att ta till drastiska åtgärder. Som ett slut på berättelsen Flashpoint blev deras tre olika universum DC, Wildstorm och Vertigo sammanslagna. Samtidigt som detta genomfördes en historisk händelse där alla pågående publikationer drogs tillbaka, startade om på en ny numrering och valdes att ge ut exakt 52 titlar.

DC kallar det hela en “soft reboot”, det vill säga att mycket av den kontinuitet som fanns tidigare fortfarande är kanon. Det som är det stora skillnaderna är att superhjältar har dykt upp i samhället de senaste fem åren, det skapar ett upplägg där de alla är nya och ganska oerfarna. Som läsare får man därför vara beredd på att allt kanske inte är som tidigare, men mycket är bevarat. Batman är fortfarande en hämnare, Stålmannen är killen från småstaden, Wonder Woman är uppväxt på Paradise Island och Gröna Lyktan vaktar över sektor 2814. DCs satsning har en så länge varit en stor framgång där de har innehaft första platsen på försäljningstoppen i sju månader och dominerat top 10 med sina storsäljare. Något som glädjer är att då Wildstorm och Vertigo numer är en del av DC-universumet existerar både Hellblazer, Swampthing och Martian Manhunter nu sida vid sida med DCs andra stora namn.

Tips på läsning:
Action Comics Vol. 1
Grant Morrison fattar rodret och styr Stålmannen. Efter hans fantastiska arbete med Batman kan ingen vara mer kapabel att skapa en intressant Kal-El.

Batwoman Vol. 1: Hydrology
J. H. Williams III tecknar så vackert att man vill sätt varje panel i en ram på väggen och Batwoman är en av DCs mest kompletta karaktärer.

Animal Man Vol. 1: The Hunt
Jeff Lemire tar över denna smått absurda hjälte efter att Grant Morrison gav honom nytt liv under det sena 80-talet. En man som kan anamma alla djurrikets förmågor men som helst vill leva livet som familjefar och lägga trikåerna på hyllan.

Wonder Woman Vol. 1: Blood
Äntligen ges Wonder Woman den uppmärksamhet och detalj hon förtjänar. Teckningarna är vackra och Brian Azzarello lägger fokus på de gudomliga aspekterna.

Alla titlar från DC Comics hittar du här.


Kommentarer

Nyhetsbrev