Speltips från ETC och nyinkomna spel

Publicerad: Fredag, 6 juli 2018, Skribent: Gunilla

Tidningen ETC har haft bra presentationer av olika slags spel under sommaren, tyvärr bakom en betalvägg. I dagens nummer har de hunnit fram till mer ”avancerade” spel, under rubriken ”Så impar du på släktens brädspelsnörd”. Det är en bra tipslista, så vi upprepar den här, och lägger till några nyinkomna spel som kan muntra upp sommarkvällarna i batterilampans sken.

ETC:s speltips

Terraforming MarsTerraforming Mars
1-5 spelare från 10 år. Speltid 120 minuter.
Det svenskproducerade spelet om att göra den röda planeten beboelig är en välförtjänt succé. ”Kul med så många unika kort och att allt måste balanseras utifrån temperatur, vatten och luft. Att det bygger på både konkurrens och samarbete för att få hyfs på planeten gör Terraforming Mars till ett av de absolut bästa spelen. Någonsin”, skriver Jonas Danielsson i ETC. Läs en längre presentation av spelet här.

Arkham Horror: The Card Game
1-2 spelare från 10 år. Speltid 60-120 minuter.
Ett Living Card Game, där expansionerna fungerar som små berättelser och vidgar spelets ramar. Här handlar det om att utforska mörka mysterier i H P Lovecrafts New England och om möjligt hindra de gamla gudarna från att återvända och göra processen kort med mänskligheten. Läs Andres genomgång av spelet här.

Pandemic Legacy: Season 2
2-4 spelare från 14 år. Speltid 60 minuter i minst 12 omgångar.
En fristående uppföljare till samarbetsspelet Pandemic där du tillsammans med övriga spelare ska jobba för att stoppa en pandemi från att sprida sig över världen. Originalspelet är ett elegant spel med snygg spelmekanik som är snabbspelat och kul. Pandemic Legacy är något helt annat, en kamp mot sjukdomens spridning som sträcker sig över minst tolv spelomgångar. Inget för hela familjen att samlas kring en kväll, med andra ord, män väl avpassat för en hel sommarkampanj. Läs Lindas presentation av spelet här.

7 Wonders: Duel
2 spelare från 10 år. Speltid 30 minuter.
Ett självständigt spel i samma värld och samma anda som 7 Wonders. Ett helt nytt system för kortdrafting, tre olika sätt att vinna, vetenskaplig utveckling, ett unikt militärsystem och 12 underverk att kombinera för beroendeframkallande och ständigt föränderliga spelupplevelser. Dessutom finns det med regler på svenska!

Space Freaks
2-4 spelare från 14 år. Speltid 60-90 minuter.
Gladiatorspel där spelarna sätter ihop sina kämpar, ”space freaks”, med hjälp av olika kroppsdelar. Skapa ett lag som får understöd av drönare och kanontorn för att slå ut motståndet. ”Riktigt kul att bygga sitt eget monster och spelets olika slumpartade kort gör varje omgång smått unik”, skriver Jonas i ETC.

Exit: Ödestugan
1-6 spelare från 12 år. Speltid 60-120 minuter.
Ett Escape Room-spel ni kan spela hemma! Lös alla uppgifterna tillsammans så snabbt som möjligt, med hjälp av en kodskiva, kort och 3 märkliga brickor. Lyckas ni ta er ut ur den mystiska ödestugan? Observera att precis som Pandemic Legacy kan det här spelet bara spelas en gång. Under spelets gång kommer ni att riva, vika och skriva på spelmaterialet.

Kingdomino
2-4 spelare från 8 år. Speltid 15-20 minuter.
En kul fantasyvariant av domino, som blev Årets spel i Tyskland 2017. Lägg brickor och expandera dina landområden, men var noga att se till att ha brickor märkta med kronor, för i slutändan avgör de hur många poäng du får. Klurigt och samtidigt enkelt att lära sig. Regler på svenska.

Nyinkomna spel

Starship Samurai
2-4 spelare från 14 år. Speltid 75 minuter.
Etta på Hotness-listan på BordgameGeek är ett sf-spel inspirerat av japansk anime. Här kämpar Samurai Mechs för att vinna titeln Kejsare över Galaxen till sin spelare och daimyo. Du styr en klan som via diplomati ska vinna över mindre klaner, och samtidigt vinna makt nog för att lägga beslag på tronen.

Unstable Unicorns
2-8 spelare från 14 år. Speltid 30-45 minuter.
Ett humoristisk partykortspel där du börjar spelet med ett gulligt enhörningsföl. Sedan gäller det att samla enhörningar med särskilda förmågor och bygga upp en armé, innan motspelarna ger sig efter dig. Gulliga bilder lyfter spelet.

Sleuth
3-7 spelare från 10 år. Speltid 30-45 minuter.
En klassiker i nyutgåva. Spelarna söker efter en försvunnen juvel i form av ett juvelkort. Med hjälp av sökkort kan spelarna ställa frågor till varandra och sluta sig till var den försvunna juvelen finns. Enkelt men bra!

Rackare 2
3-20 spelare från 13 år. Speltid 30-60 minuter.
Expansion och fristående spel i ett. Det här är en svensk version av Cards Agains Humanity, det lätt anstötliga partyspelet med kul korttexter och enkla regler.


Kommentarer

Prenumerera på våra nyhetsbrev