Terraforming Mars

Publicerad: Tisdag, 11 oktober 2016, Skribent: Jonas

Terraforming Mars är Fryxgames senaste och hittills mest ambitiösa spel om det passande ambitiösa projektet att göra om vår systerplanet i Jordens avbild. Upp till fem spelare tar rollen som ledare för ett av företagen som föresatt sig att förvandla planeten och när mängden vatten, syre och värme nått tillräckliga nivåer är spelet slut och den som bidragit mest koras som vinnare. Varje företag har sin egen specialitet - att alstra värme, odla växter, bygga städer och så vidare, vilket ger draghjälp på en av vägarna mot vinsten.

Spelarna hanterar olika resurser - pengar, järn, titanium, växter och energi - och projekt i form av kort som vart och ett har en unik effekt på planen och tillsammans berättar en historia under spelets gång. Till exempel går det i början att leta efter ursprungligt liv på planeten, medan det i ett senare skede, när hettan och syret blivit tillräckliga, går att plantera buskar och träd.

Det är ett i grund och botten enkelt spel, det går ut på att samla ihop resurser och med dem köpa sin väg till seger, men det finns många vägar och spelarna kan på olika sätt lägga krokben för varandra, till exempel genom att få en av Mars' månar att kraschlanda rakt i någon annans svampodling (försök att inte vara bitter när det händer). Spelarna kan ändå inte helt avgöra segern för varandra och smarta drag belönas i slutändan.

Spelet har en accelererande kurva i takt med att företagen blir mer kapabla fast räkna ändå med att det tar ett par-tre timmar att spela ett parti så sätt av en kväll till att fatta intressanta beslut och armbågas med dina vänner. Du har inget att förlora i att landa på denna röda juvel.Kommentarer

Vill du skriva en kommentar? I så fall måste du logga in.

Veckans stora speltitlar

Speltoppen