Decrypto - lagspel med kodknäckning

Publicerad: Tisdag, 10 augusti 2021, Skribent: Ola

Decrypto är ett trevligt lagspel med temat kodknäckning. Spelarna ska kommunicera koder till sina lagmedlemmar, men utan att motståndarna kan räkna ut vad man menar. Samtidigt försöker de knäcka det andra lagets koder. Ett perfekt spel för folk som gillar Codenames, men vill ha snäppet mer utmaning!

Hur funkar en typisk omgång? Jo, varje lag drar fyra kort med ord som bara de ser. Varje ord refererar till sifforna 1 till 4. Exempelvis har det ditt lag fått orden 1 Apa, 2 Ost, 3 Bil, 4 Jul. En i laget drar sen ett kort med en tresiffrig kod, till exempel 3-1-4. Denna person ska sen få sina lagmedlemmar att förstå koden genom att ge dem ord som syftar på Bil (nummer 3), Apa (nummer 1) och Jul (nummer 4). Kanske säger de fordon, djur och paket. Lagmedlemmarna tänker att fordon kan bara syfta på bil, alltså 3, det enda djuret är Apa, alltså 1 och paket får man på julen dvs 4. De kommer så på att koden är 3-1-4 och säger detta högt. Men samtidigt som detta sker så sitter motståndarlaget och lyssnar vilka ledtrådar som ges och vilka nummer som de motsvarar. Ifall de kan gissa koden före ens eget lag, snor de poängen. Därefter går turen till motståndarlaget.

Utmaningen ligger alltså i att balansera sina ledtrådar, så att ens lagmedlemmar förstår, men motspelarna inte direkt kan räkna ut vad man försöker förmedla. Att sitta och gissa på motståndarlagets kod gör också att det aldrig uppstår dötid i spelet. Tillsammans leder de här sakerna till en utmanande och mycket underhållande spelomgång.

Fler kodknäckarspel:
Codenames är ett kortbaserat partyspel för två lag med ordlekar och spioner. Lätt att lära sig och roligt att spela, för 2-8 spelare med en speltid på ca 15 min.
Codenames Pictures är en variant med bider istället för text.
Enigma är ett spel om kryptografterna som arbetade med att knäcka Enigmakoden under andra världskriget.


Kommentarer

Veckans stora speltitlar

Rollspel

Dungeons and Dragons Call of Cthulhu Svärdets Sång Symbaroum Runequest Mutant År Noll Tails of Equestria FATE Lamentations of the Flame Princess Flodskörden Shadowrun Kult Coriolis Pathfinder Traveller Warhammer Fantasy Vampire the Masquerade Äventyr

Speltoppen

Prenumerera på våra nyhetsbrev