Lord of the Rings: Journeys in Middle-Earth

Publicerad: Onsdag, 24 april 2019, Skribent: Ola Kronberg

Lord of the rings Journeys in Middle Earth är Fantasy Flight Games nya stora brädspel. Spelet är ett samarbetsspel för 1-4 spelare satt i J.R.R. Tolkiens fantasyvärld. Likt det tidigare Mansions of Madness 2nd edition är detta ett spel som kräver att man laddar ner en app till sin dator eller platta. Appen fungerar som en spelledare och informerar om hur spelplanen ska se ut, sätter ut fiender som man kan slåss mot samt karaktärer och platser man kan interagera med. Dessutom driver appen handlingen framåt.

När man börjar spelet väljer man ett äventyr man vill spela. Därefter väljer man karaktärer. Man kan välja mellan kända figurer som Aragon, Bilbo, Gimli och Legolas, samt två nya karaktärer; Beravor och Elena. Därefter väljer man, i klassisk rollspelsanda, en klass. Alla karaktärerna har en klass de är tänkta att ha, till exempel är Aragon en Captain och Legolas en Hunter, men detta kan man välja som man vill. Därefter är man redo att ge sig ut i Middle Earth! Till skillnad från Mansions of Madness är Journeys in Middle Earth ett kampanjspel, där äventyret man spelar utgörs av flera scenarion. Det är bra variation mellan hur man spelar olika scenarion, och det är även så att om man skulle misslyckas i ett scenario så fortsätter äventyret, men ens misslyckande kommer påverka äventyret.

Det finns två olika typer av kartor i Journeys in Middle Earth. Det är vanligast att man mest spelar på den så kallade Journey Map, som är en områdeskarta som sammanfogas av flera mindre kartbitar. Här rör man sig runt i landskapet och stöter på fiender och utmaningar. Den andra typen av karta är en så kallad Battle Map som är en mer inzoomad karta för mer intensiva strider. En sak i spelet skiljer sig ganska stort från till exempel Mansions of Madness, Descent och Imperial Assault. Där man tidigare har använt sig av tärningar har varje spelare nu istället en kortlek som till stor del är unik, baserad på vilken karaktär och klass du spelar. När man slåss eller ska testa vad man går för i olika utmaningar, så drar man lika många kort som man har poäng i den färdighet som efterfrågas. Dessa kort har sen antingen en symbol för att lyckas, kanske lyckas (om man väljer att offra en inspirationsmarkör) eller misslyckas. Man kan tydligt se att spelskaparna här har tagit inspiration från Gloomhaven. Vissa spelare kommer kanske att sakna tärningarna, men eftersom man vet ungefär hur många bra kort man har i sin lek gör det att det blir lite mindre slumpmässigt. Korten i leken kan dessutom användas för att ge sin karaktär olika fördelar.

Utseendemässigt är spelet mycket vackert. Kort och kartor är fint illustrerade och håller hög klass. Miniatyrfigurerna är av liknande kvalitet som tidigare spel från Fantasy Flight Games. En kul detalj är att illustrationerna inte är baserade på Peter Jacksons Sagan om Ringen-filmer, utan konstnärerna har fått göra sin egen  tolkning av hur Tolkiens värld ska illustreras. Sammanfattningsvis så är Lord of the Rings Journeys in Middle Earth ett mycket bra spel som garanterat kommer tilltala tidigare fans av spel som Descent, Imperial Assault och Imperial Assault. Spelet är rätt så lätt att komma in i tack var en enkel introduktionsregelbok samt en intuitivt skapad app, dessutom följer en omfattande regelreferensbok med om något skulle vara oklart.

Ola


Kommentarer

Veckans stora speltitlar

Rollspel

Dungeons and Dragons Call of Cthulhu Svärdets Sång Symbaroum Runequest Mutant År Noll Tails of Equestria FATE Lamentations of the Flame Princess Flodskörden Shadowrun Kult Coriolis Pathfinder Traveller Warhammer Fantasy Vampire the Masquerade Äventyr

Speltoppen

Prenumerera på våra nyhetsbrev