Chock!

Publicerad: Måndag, 20 juli 2020, Skribent: Alva

Rollspelet Chock har anor som sträcker sig tillbaka ända till 1985 då den första boken med grundregler släpptes på svenska av Äventyrsspel. Sedan dess har det fängslat mängder av spelare som fått möta det okända och obehagliga som rör sig i gränslandet mellan det välkända samhället och det övernaturliga. För första gången på många år har nu en ny kickstarter-utgåva kommit och det är Eloso förlag som ligger bakom 00-talets variant av detta klassiska skräckrollspel.

Grundkonceptet för Chock är att rollspelarna spelar personer i vår riktiga värld men som på ett eller annat sätt kommit i kontakt med den okända världen. Att gastar, skogsrån, magiker och andra obehagliga varelser finns är inget som är allmänt känt i världen. Liksom skulle inte du tycka att någon som påstod sig nästan blivit fångad av näcken vara lite galen? Exakt så är det även i Chock, bara det att vissa personer faktiskt haft oturen att komma i kontakt med dessa okända, och ofta onda, varelser. Dessa människor kallar sig själva för ‘medvetna’ och blir ofta utstötta ur samhället på ett eller annat sätt då de antingen känner mindre tillhörighet med det vanliga samhället efter att ha fått veta vad som lurar i skuggorna, eller så har de blivit lite konstiga och tystlåtna av insikten. Kanske har de till och med förlorat sitt jobb eller sina vänner efter att ha börjat muttra om vålnader och rån. Det är inte ovanligt att de även söker sig till varandra för att få lite mer bukt med den obekväma sanningen. Vissa av dessa medvetna tillhör organisationer och hemliga sällskap som i större skala arbetar med att bekämpa de okända varelsernas onda framfart världen över. Andra medvetna lever i skräck i småstäder på svenska landsbygden och har gått samman, eller på annat sätt medverkar i kampen mot det okända.

I den nya Chock - Åter från Graven behålls dessa koncept, men denna gång med avstamp i nutid och några äventyr i epoker som 80-talet, 40-talet och beredskapstiden, vilket ger en oerhörd känsla av nostalgi. Äventyren är oerhört välskrivna, genomtänkta och inte minst fängslande. En del av loren i nya Chock är framtaget genom ett samarbete med Institutet för språk och folkminnen och svensk folklore har därför fått färga rollspelet och ge en ton av gammaldags mystik och skräck. Detta ger spelarna möjligheten att få möta varelser som skogsrån och näcken och kanske kunna leva sig in i hur det faktiskt kändes för de svenskar som för länge sedan trodde stenhårt på att dessa varelser härjade i skogen. Detta kombinerat med den klassiska skräcken som ju blir så mycket mer påtaglig när den får upplevas i en miljö vi alla är bekanta med. Föreställ dig försvunna barn och mystiska el-problem på den annars så trevliga campingen din familj alltid besöker i Halmstad. Eller en kollega på kontoret i stan som plötsligt blir personlighetsförändrad efter att ha påstått sig sett ett spöke. Eller isande skrik som plötsligt blivit återkommande på natten över fjällen i Östersund. 

Att det är mycket fokus på karaktärsskapande råder det inte heller någon tvekan om vilket också gör spelupplevelsen lättare att bli djupt investerad i. Du får som spelare komma på Drivkrafter till din karaktär men också så kallade Milstolpar, det vill säga viktiga händelser som format karaktären i dess liv. Ett annat stort plus är rollspelets bredd. Det går utmärkt att använda Chock för att spela ett äventyr som liknar en klassisk skräckfilm med mumier eller en zombie-thriller. Men det går precis lika bra att spela äventyr i en liten värld där dessa varelser lever sida vid sida och ett dolt skuggsamhälle av Medvetna sakta växt fram under paranoida former. 

Rent speltekniskt är reglerna i Chock - Åter från Graven helt nya och lånar inte mycket från gamla Chock. Jag är personligen mycket förtjust i spelsystemet, både som spelare och spelledare. Det är enkelt att förstå och samtidigt lagom omfattande för att ge rollspelet känslan av att ha realistiska sätt för händelseutvecklingen att föras framåt. I böckerna finns dessutom illustrationer av Peter Svärd och Richard Svensson i klassisk stil som är mycket fina och bidrar till en ännu mer levande upplevelse. 

I boxen Chock - Åter från Graven ingår 4 sexsidiga tärningar, 5 rollformulär, 1 introduktionshäfte med äventyr "Skräcken på Wiiks herrgård", karta till äventyret, Spelarens bok på 128 sidor och Chockmästarens bok på 156 sidor. Det finns även tillhörande rollspelsböcker späckade med äventyr, till exempel: 7 Sorters Skräck,  Beredskapstid - Någonstans i Sverige och Märk Hur vår Skugga. 


Kommentarer

Veckans stora speltitlar

Rollspel

Dungeons and Dragons Call of Cthulhu Svärdets Sång Symbaroum Runequest Mutant År Noll Tails of Equestria FATE Lamentations of the Flame Princess Flodskörden Shadowrun Kult Coriolis Pathfinder Traveller Warhammer Fantasy Vampire the Masquerade Äventyr

Speltoppen

Prenumerera på våra nyhetsbrev