Pandemic Legacy season 2

Publicerad: Måndag, 6 november 2017, Skribent: Linda

För sjuttio år sen gick världen nästan under. Smittan kom från ingenstans. De flesta av oss dog inom ett par veckor. Inget kunde stoppa smittan. Vi gjorde vårt bästa. Vi misslyckades.

När Pandemic Legacy season 1 kom 2015 stannade brädspelsvärlden upp. Spelet var en fristående uppföljare till samarbetsspelet Pandemic där du tillsammans med övriga spelare ska jobba för att stoppa en pandemi från att sprida sig över världen. Originalspelet är ett elegant spel med snygg spelmekanik som är snabbspelat och kul. Pandemic Legacy var något helt annat.

Samarbetsaspekten var kvar, och det handlade fortfarande om att stoppa pandemier från att slå ut världen, men den här gången påverkade de beslut ni tog spelet permanent. Riv upp ett kort, skriv på ett annat, sätt klistermärken på spelplanen och offra spelkaraktärer permanent. Det kan låta som en gimmick men i praktiken skapar det en nerv i spelet där ens beslut inte går att backa på och där allt har hårda konsekvenser. Om ni spelar som genier innehåller spelet 12 rundor, annars (och detta är det mer troliga scenariot) så kan det spelas upp till 24 gånger. Spelet har sedan det släpptes legat stadigt som etta på Board game geeks lista över världens bästa brädspel, och vunnit rekordmånga priser.

I Pandemic Legacy season 2 har ni förlorat mot virusen sjuttioen år tidigare. Det finns några isolerade platser kvar på jorden där resterna av mänskligheten gömmer sig från smittan, och i några av de största städerna finns det enklaver kvar men större delen av jorden har fallit i radioskugga. Det finns inte längre något hopp om att kunna bota sjukdomarna. Nu är det dags att gå ut i världen och se vad ni finner på den tomma kartan i denna nya postapokalyptiska värld.

Just detta med att kartan vid spelstart är i stort sett tom är en del av en stor förändring i spelmekanik jämfört med föregående Pandemic-titlar. Tidigare handlade det om att släcka bränder, och att snabbt gå in i områden för att hindra att smitta spreds. Nu i säsong 2 handlar det mycket om att utforska och fylla i de tomma bitarna av kartan med stickers, och att förutse vilka resurser som kommer att behövas vid vilken tidpunkt och på vilken plats. Som tidigare är logistik och översikt viktigt men de Farorna ser också annorlunda ut denna gång. Du börjar med fler karaktärer att spela med men du ska nog inte fästa dig vid din favorit för mycket då ond bråd död är en mycket reell komponent i spelet. 

Pandemic Legacy Season 2 finns i två versioner, Yellow och Black. Spelet är helt fristående och du behöver inte ha spelat något av de tidigare spelen för att uppskatta det, även om det såklart kommer att fördjupa upplevelsen att ha spelat säsong ett. 


Kommentarer

Veckans stora speltitlar

Rollspel

Dungeons and Dragons Call of Cthulhu Svärdets Sång Symbaroum Runequest Mutant År Noll Tails of Equestria FATE Lamentations of the Flame Princess Flodskörden Shadowrun Kult Coriolis Pathfinder Traveller Warhammer Fantasy Vampire the Masquerade Äventyr

Speltoppen

Nyhetsbrev