Hugonominerade böcker

Publicerad: Fredag, 27 juli 2018, Skribent: Maths

Alla böcker som är nominerade till The Hugo Award – science fiction & fantasygenrens finaste pris - är läsvärda och bra. Här har vi valt ut några som vi särskilt fastnat för:

The Stone Sky av N.K. Jemisin
Del 3 i Broken Earth-serien.  Känns som fantasy, men är kanske mest sf. Mörkt och apokalyptiskt om makt och hämnd och vreden över förtryck.  ”In 2016, Jemisin's novel The Fifth Season won the Hugo Award for Best Novel, making her the first African American writer to win a Hugo award in that category. Its sequel, The Obelisk Gate, won the Hugo Award for Best Novel in 2017.”

Provenance av Ann Leckie
I Provenance tar Ann Leckie tar med oss till en värld med rymdimperier och utomjordisk-mänskliga allianser. Här spelar sedvanor och kulturkrockar en lika stor roll som teknik och rymdkrig. Roman kräver lite eftertanke för att se hur detaljerna hänger ihop, men tål i gengäld både en och två omläsningar.

New York 2140 av Kim Stanley Robinson
En berättelse från en framtid när kustlinjerna har ritats om av två mäktiga smältvattenpulser och en bostadsrättsförening på Manhattan som ställs inför oväntade problem. Spekulativ science fiction byggd på teknik, ekonomi, politik och inte minst ideologi. Det finns hopp i framtiden, men det krävs att vi tänker annorlunda om vi ska leva på vår planet.

The Collapsing Empire av John Scalzi
Mänskligheten reste ut i Vintergatan och lämnade jorden bakom sig. Ett interstellärt imperium byggdes upp med hjälp av tanken att ingen mänsklig utpost kan överleva utan kontakt med andra bosättningar. Men ett interstellärt krig hotar, och en forskare, en rymdkapten och imperiets kejsarinna måste rädda civilisationen. Klassisk space opera i modern tappning.

Binti: Home av Nnedi Okorafor
Binti är 16 år gammal när hon rymmer hemifrån. Hon kommer från Himbafolket som sedan århundraden håller sig i sin egen trakt. Men Binti har fått högsta möjliga betyg i matte och blivit erbjuden en plats universitetet. Bara det att universitetet ligger på planeten Oomza långt bort i galaxen. Stark skildring om modet att våga bryta med precis allt och kasta sig ut i det okända.

Vi har också fått in en bok om Hugo-prisets historia, An Informal History of the Hugos av Jo Walton. Den är välskriven, initierad och med ett bra personligt tilltal.

Här är alla nominerade (vinnarna kungörs på WorldCon 76 i San Jose 18 augusti):

Bästa roman

The Stone Sky, N.K. Jemisin

Six Wakes, Mur Lafferty

Provenance, Ann Leckie

Raven Stratagem, Yoon Ha Lee

New York 2140, Kim Stanley Robinson

The Collapsing Empire, John Scalzi

Bästa kortroman

River of Teeth, Sarah Gailey

Down Among the Sticks and Bones, Seanan McGuire

Binti: Home, Nnedi Okorafor “

And Then There Were (N-One)“, Sarah Pinsker (Uncanny 3-4/17)

All Systems Red, Martha Wells

The Black Tides of Heaven, JY Yang


Kommentarer

Prenumerera på våra nyhetsbrev