Children of Blood and Bone

Publicerad: Måndag, 12 mars 2018, Skribent: Sofia

Children of Blood and Bone: Solstenen är en alldeles ny spännande och hyllad ungdomsbok av Tomi Adeyemi, en nigeriansk-amerikansk tjugotreårig författarstjärna, aktiv bloggare och skrivcoach baserad i San Diego, efter att ha studerat litteratur vid Harvard och västafrikansk mytologi i Brasilien.

Solstenen utspelar sig i en afrikainspirerad fantasyvärld, Orïsha, där härskaren Saran förtrycker divîners – de vithåriga utvalda som brukade uppvisa magiska förmågor vid puberteten. Vid en grym räd för elva år utplånade kungens soldater alla majier efter att länken till gudarna som gav upphov till magin plötsligt hade försvunnit. Zélie förlorade sin älskade mor vars magi var förknippad med gudinnan Oya och gav henne enorma nekromantiska krafter. Kanske hade Zélie också kunnat bli en Skördare precis som sin mor?

Amari är kungadottern som vänder sig mot faderns grymhet och flyr med en magisk skriftrulle. Inan är tronföljaren som får i uppdrag att återbörda sin lillasyster och artefakten samtidigt som han slits inombords av en enorm hemlighet som står i konflikt med allt han fått lära sig om sin plikt gentemot folket och fadern.

Minnet av magin lever kvar i Orïsha och hos ett fåtal klanmedlemmar kvarstår gnistan som kan tändas till ett uppror mot tyranniet. Allt hänger på om Zélie, hennes bror Tzain och prinsessan Amari lyckas hinna samla artefakterna och genomföra ritualen som kan återföra magin till landet.

Tomi Adeyemi har förutom det enligt ryktet guldkantade bokkontraktet även fått filmkontrakt på Children of Blood and Bone som nu släpps samtidigt på engelska och svenska. Boken har hyllats för att den anknyter till Black Lives Matter-rörelsen och tacklar svåra frågor om rasism och förtryck med ett engagerande ungt perspektiv.  Boken kom ut samtidigt på svenska och engelska.


Kommentarer

Nyhetsbrev