Wisdom of Crowds

Publicerad: Tisdag, 14 september 2021, Skribent: Annie

Det finns få författare som kan skapa så mångfacetterade karaktärer som Joe Abercrombie. Hans mörka humor, fantastiska dynamik mellan karaktärer och välarbetade politiska intriger har fångat mängder av läsare världen över.  Han har dessutom ett fantastiskt sätt att väva in magi som påverkar berättelsernas handling i olika grader, utan att det tar över fokuset på karaktärernas mänsklighet med alla brister och moraliska gråzoner. Det finns inga riktiga hjältar, men det finns inte heller några enkla bovar. 

Dessutom gör han precis vad vi läsare älskar; han låter oss veta att det ska bli en triologi och sedan publiceras det en bok om året. Ingen väntetid, inga långdragna pauser och inga frågetecken över huruvida nästa bok ens kommer publiceras under ens livstid. (Jag behöver inte ens nämna namn, alla vet vilka förattare som skulle kunna ta lärdom av det här.)

Nu avslutas Abercrombies Age of Madness triologi, tre år efter att den påbörjades, med Wisdom of Crowds som har kommit in i både storpocket och inbunden. Serien har utspelat sig i samma värld som hans The first law-triologi och har tagit vid ungefär 28 år efter The Last argument of kings och 15 år efter den någorlunda fristående romanen Red CountryDet kan lätt bli knepigt och stökigt att låta nya serier utspela sig i redan etablerade världar, men det ger snarare en djupare känsla av det hela. Karaktärer som vi har stött på tidigare kommer tillbaka men i lite mindre roller och fokuset ligger istället på deras ättlingar. För precis som att världen går framåt och utvecklas med tiden gör även människoliv det. 

I den här serien har The Union har gått in i en industriell tid med stora skorstenar över hela Midderland, men det betyder inte att de uråldriga krafterna har försvunnit, eller att saker och ting har blivit bättre för den delen. Ärligt jordbruk är ute - nymodiga maskiner och handel är inne. Men vad händer när de fattiga och utarmade arbetarna har nått sina gränser? Nu har arbetarna slutligen tagit tillbaka makten. Bankerna har fallit, samhället är ett ostrukturerat kaos och i det kaoset måste en ny ordning skapas. Frågan är bara vem som ska greppa makten, och hur den ska se ut. 

Savine Dan Glokta, vår älskade gråmoraliska inkvisitor Sand Dan Gloktas dotter, har alltid haft målet att vara en del av makten, men nu måste hon istället fokusera på att överleva. Brock är fast besluten att vara den nya tidens hjälte, och Rikke, välsignad eller förbannad med the Long Eye som ger henne små glimtar av framtiden följt av spastiska anfall, börjar få slut på bundsförvanter uppe i norr. Allt medan Black Calder samlar sina styrkor för en storslagen hämnd. Wisdom of Crowds kommer i sann Abercrombie-anda vara full med svek, komplotter som avslöjas, och små och stora beslut som kommer prägla framtiden. Allt medan man sympatiserar, blir frustrerad och skrattar åt, och med, karaktärerna. 
 


Kommentarer

Prenumerera på vårt nyhetsbrev