The Golden Enclaves är här!

Publicerad: Torsdag, 29 september 2022, Skribent: Annie

Naomi Novik har gång på gång visat hur hon bemästrar diverse olika troper och litterära stilar. Högpolitiska spel och drakar? - check. Drömmande mystiska omskrivningar av sagor? - check. Så när den första delen i hennes senaste serie kom jublade vi i personalen. Äntligen kunde vi med gott samvete rekommendera något till kunderna som sökte bra dark academia. Missförstå mig rätt, det finns en del riktigt bra men det finns också en del…mindre bra, och Novik är ändå Novik. 

Och gensvaret från er kom direkt. Bara dagar efter den första boken hade släppts var folk inne och frågade när nästa del skulle komma. Det var som att folk inte kunde få nog av asociala, cyniska och livsfarligt starka El, som helst av allt vill att klassens hjälte Orion bara ska lämna henne ifred, samtidigt som han envisades med att hjälpa henne på diverse sätt på livsfarliga skolan med attackerande monster.

Skolan, som befinner sig i the Void, har ingen rektor och inga lärare, men det hindrar inte eleverna från att plugga stenhårt. Att lära sig nya kunskaper och bli starkare är trots allt det enda sättet att ta sig igenom skolgången eftersom skolan även bebos av blodtörstiga monster som attackerar eleverna när de minst anar det; i duschen, i korridoren och till och med i sängarna. Den surmulna El omsvärmas dessutom av en profetia och en mörk kraft som kan förgöra alla, vilket gör att hon måste hålla sina krafter i schack.

Efter några omvägar har den sista delen i triologin nu äntligen landat på våra nyhetshyllor.

Det som verkade omöjligt har nu hänt - El har överlevt hela skolgången och det utan att bli till världens ondaste häxa som har slaktat alla klasskompisarna, så det är ju en vinst i sig! Men någon annan har plockat upp det El lade på hyllan och dödar enklaverna i hennes ställe. Det innebär dessvärre att kriget fortfarande är på intåg och El måste tillbaka till det enda stället hon ville lämna. Hon måste bege sig tillbaka till den dödliga skolan för att rädda alla nötterna hon redan har räddat en gång. Det är väl en himla tur att hon inte är ensam. 


Kommentarer

Prenumerera på våra nyhetsbrev