The Grandmaster of Demonic Cultivation på engelska

Publicerad: Tisdag, 18 januari 2022, Skribent: Gabi

Nu har vi fått in de efterlängtade kinesiska danmei/Boy's Love succéerna av MXTX! Från Seven Seas kommer inte mindre än tre romanserier: The Grandmaster of Demonic Cultivation, även känd som Mo Dao Zu Shi (MDZS), The Scum Villain's Self-Saving System och Heaven Official's Blessing. Förboka ditt exemplar nu för att vara säker på att få en, för vi tror första tryckningen kommer sälja slut snabbt!

Danmei & xianxia

Cultivators och golden core, danmei, xianxia… Det är bara några av de ord många i Sverige lärt sig senaste åren, i och med att kinesiska fantasyromaner och TV-serier baserade på dem blivit allt mer populära. Författaren Mo Xiang Tong Xiu, även känd som MXTX, är en av de populäraste. Hon skriver kinesisk fantasy av xianxia-stil, alltså med inspiration av taoism, kampsportsprinciper, alkemi och kinesisk mytologi. Hennes stora framgångar är alla danmei, där det romantiska förhållandet mellan två män är en viktig del i handlingen. Lite som om Crouching Tiger, Hidden Dragon och kung fu-filmer möter yaoi eller boy’s love, alltså. Till skillnad från en majoritet av de översätta yaoi-mangorna, så innehåller många av de danmei-serier som slagit igenom riktigt matig handling för allt det som inte är romantiken: klankonflikter, komplexa magisystem, politiska intriger och mycket mer!

The Untamed?

Många av de framgångsrika böckerna har blivit TV-serier, vissa av dem med skådespelare, andra animerade – ibland båda två! En av de mest omtalade är The Untamed från 2019, som baseras på The Grandmaster of Demonic Cultivation, men skiljer sig på ganska många punkter. Vissa av ändringarna kommer helt naturligt vid när en web-roman som släpps kapitelvis blir TV-serie, ungefär som när Mob Psycho 100 gjordes om för att släppas i bokform. Men en hel del grundar sig tyvärr i censurregler, som inte tillåter entydiga samkönade förhållanden på kinesisk TV. Böckerna har alltså större frihet, och översättaren Suika har på sin Twitter varit tydlig med att det inte ska censureras  samt att xianxia-specifika termer kommer harmoniseras mellan de tre serierna. I övrigt utlovas också ordlistor, fotnoter, nya omslag och ett antal illustrationer, så det låter mycket lovande!

The Grandmaster of Demonic Cultivation är historisk fantasy med de mäktiga alkemist-magikerna Wei Wuxian och Lan Wangji i fokus. Över fem böcker får vi följa dem genom krig, inre och yttre magisk kamp, återfödelse och en dramatisk kärlekshistoria i en riktigt episk fantasyserie! En naturbegåvning i magin, kan Wei Wuxian dra kraft ur de döda, något som får omvärldens beundran att förbytas i hat och fruktan, som inte ens död och återfödelse helt kan befria honom ifrån.

Heaven Official's Blessing handlar om Xie Lian, som i tre återfödelser uppstigit till guddom – och två gånger lika snabbt förvisades från himlen. Hånad av de andra odödliga, fortsätter han ändå att låta medkänslan styra honom. En dag möter han Hua Cheng, en mäktig härskare bland de osaliga döda… men har deras själar inte mötts förut?

MXTXs genombrottsserie var The Scum Villain's Self-Saving System som såklart också översätts. En mer komisk serie, om en man som återföds i en fantasy-webserie – men inte som hjälten, utan den framtida skurken som kommer få storstryk av berättelsens protagonist! Än så länge är han dock den unge halvdemonens lärare, så nu gäller det att komma på god fot med honom innan det är för sent.

Du kan starta en prenumeration på serierna, för att inte missa någon av de fortsätta delarna.


Kommentarer

Prenumerera på vårt nyhetsbrev