The Girl and the Stars

Publicerad: Tisdag, 5 maj 2020, Skribent: Ylva Petersen

Mark Lawrence är en författare som först gjorde stort intryck på mig när jag läste boken Red Sister, första delen i trilogin The Book of the Ancestor. En fartfylld historia om nioåriga Nona Grey som tas till ett kloster för att bli mördarnunna. Den har i mitt tycke en av de bästa inledningar som skrivits i en fantasybok. Starka karaktärer maktspelar samtidigt som ett imponerande världs- och kulturbygge av planeten Abeth beskrivs.

Behöver du läsa böckerna om Nona innan du tar dig an The Girl and the Stars? Nej, men risken är stor att du kommer vilja göra det. Istället för en sekventiell historik bjuds vi på något mer subtilt. Nedslag i en planets historia vid väldigt olika tidpunkter och kulturer, och vi själva får fundera på vad som hänt i perioderna emellan. Kommer vi längre fram se karaktärer sammanlänkas från föregående trilogin med denna nya Book of the Ice-trilogi? Vi får väl se.

På planeten Abeth verkar vi nu ha nått en istid. Korridoren där mänskligt liv överlever har minskat och fortsätter minska. De stammar som nu finns där är så fokuserade på överlevnad att styrkan hos folket prioriteras över allt annat.

För Yaz är rädslan stor att hennes brister kommer upptäckas, att hon är Broken; en av dem som riskerar försvaga stammen och därmed är ett hot mot dess överlevnad.

Och ögonblicket närmar sig snabbt, 16-åriga Yaz är redan på väg mot den vuxenrit, där hon ska stå framför alla isstammar, inte bara sin egen, sin Ictha, och dömas av den mäktige regulatorn Kazik.  Men stående ovanför avgrunden av de saknade, händer något chockerande.  

Yaz måste istället rädda sin lillebror men det leder till stora faror och rebelliska tankar. Varför är brodern förkastad men inte hon med sina uppenbara brister? Vem bestämmer vilka som ska kastas i avgrunden och varför är de inte döda som stammens nedärvda lärdom säger?  

Folken på planeten Abeth har nu kommit långt ifrån sitt ursprung med rymdskepp och bosättning av en planet. Teknik har nu blivit magi och demoner. Men spåren finns kvar, stjärnstenar pulserar ännu och Yaz lär sig sakta styra dem men risken att korrumperas är stor. För att överleva tar hon hjälp av sina förmågor som hon tidigare dolt. Att kunna nå Floden ger henne extra styrka, motståndskraft och makt. Jag gissar på att det är samma ”the Path” som krigarnunnan Nona länge får kämpa med.

Boken slutar med en massiv cliffhanger, men som tur var är Mark Lawrence en produktiv författare så jag tror inte vi läsare behöver lida av svår anspänning alltför länge. Kommande titeln i serien Book of the Ice blir The Black Rock.

Ylva Petersen


Kommentarer

Prenumerera på vårt nyhetsbrev