Red Sister

Publicerad: Onsdag, 12 april 2017, Skribent: Ylva

Nona, en åttaårig flicka, uppfostras till en kallblodig mörderska av nunnorna i the Convent of Sweet Mercy.

“It is important, when killing a nun, to ensure that you bring an army of sufficient size. For Sister Thorn of the Sweet Mercy Convent, Lano Tacsis brought two hundred men.

Wow, hur kan man låta bli att läsa en bok som inleds så?

Nu är ju inte heller Mark Lawrence en nybörjare på sitt område. Han har bla skrivit trilogin  om the Broken Empire som inleds med Prince of Thorns.

Rykten förtäljer att inspirationen till Red Sister och den nya serien kommer från Tomasz Jedruszeks konst av som gavs till Mark med uppmaningen att skriva en Princess of Thorns. 

Nåväl, i Red Sister får man redan innan boken börjar ett litet uppslagsverk till  viktiga personer och världens kultur. Historien säger att fyra stammar strandade sina båtar i landet Abeth. De få människor som har blod och egenskaper från dessa stammar är eftersökta varor och maktvapen.

De fyra stammarna är Gerant som är jättar,  Hanska som är supersnabba, Marjal som har talang för mindre magi och Quantal som följer stigen, the Path, och har talang för stor magi.

När barnet Nona Grey räddas från galgen av abedissan i klostret the Convent of Sweet Mercy har hon redan dödat en man, och ska nu utveckla sina talanger och att bli en krigare och en mördare med kunskap om vapen, gift och magi. Hon har 11 år på sig – om hon överlever! 

Men nunnorna, som är en maktfaktor i en komplex värld, har kanske överskattat sin förmåga att skydda Nona, som redan har mäktiga fiender?

Nona brottas med en tuff barndom där att säljas som slav känns som ett mindre trauma. Hon  tvivlar på att hon  har vad som krävs för att vara en god människa och en god vän. Inte minst för att människor runt henne har en tendens att dö. Trots det gör hon allt för sina vänner och nunnorna i klostret, även om tillit är svårt i en sådan hård skola. Och vänskap är komplex när man kämpar för att bli bäst.

Det här är en Coming of Age-bok som är blodig, brutal och kompromisslös. Det är inte minst ovanligt för en kvinnlig karaktär, lägg dessutom till det att huvudpersonen är ett litet barn!  Ändå känns det inte som våld enbart för våldets skull. Mer som att så här ser världen ut och hur man överlever med de förutsättningar man har – så formas man.

Prologen i boken kommer tillbaka i slutet av boken och det medför en extra krydda att få vänta i en hel bok på den upplösning man redan delvis fått sig serverad innan kapitel 1 inleds med: ” No child truly beieves they will be hanged. ”

Det här är en riktigt fet tegelsten till bok. Jag tyckte boken var lite långsam inledningsvis, men språket, världsbyggandet och alla komplexa karaktärer är underbara, så låt det ta sin tid. Mot slutet blir det en riktig nagelbitare som inte går att lägga ifrån sig! Man tror sig veta hur det kommer att sluta, men Mark gör ett riktigt bra jobb på att få en att undra in i det sista om det blir ett gott slut eller inte.


Kommentarer

Prenumerera på våra nyhetsbrev