The Atlas Six

Publicerad: Tisdag, 12 april 2022, Skribent: Elin

Det är säkert flera som känner igen den mycket hypade titeln “The Atlas Six” av Olivia Blake som fullständigt tog sociala medier med storm, ex. på BookTok. Nu har även vi fått in denna efterlängtade nyhet och kan med glädje säga att den lever upp till förväntningarna, the hype is right!

Boken handlar om det hemliga sällskapet The Alexandrian Society  som bevarar kunskap och antiker från de största civilisationernas tid. Det är ett slutet och mystiskt sällskap där endast de allra bästa magikerna (kallade medians) får tillgång till allt som erbjuds. Var tionde år väljs ytterligare sex av världens bästa kandidater för prövning, och efter ett års prövotid kommer endast fem av de kunna kvalificera för initiering. Under årets gång måste de visa att just deras talang är den mest värdefulla för att slippa eliminering.

Då boken var så extremt populär innan den ens kommit ut var det lätt att gå in med alldeles för höga förväntningar, men boken ger verkligen det man blivit lovad. Det är är en modern fantasy med en stark dark academia  vibe med bra story och intressanta karaktärer. Boken är framförallt centrerad kring de sex unga magikerna som blivit headhuntade av sällskapets sk. Caretaker; Atlas Blakely, och alla sex karaktärer är extraordinärt starka och talangfulla inom specifika områden. Vi har Libby Rhodes och Nicolas Ferrer de Varona som varit rivaler sedan college och kan kontrollera fysisk materia. Reina Mori som kan kommunicera och kontrollera växter. Parisa Kamali är en förförande telepat och kan läsa tankar. Tristan Caine är son till en kriminell kingpin och kan se igenom illusioner och istället se självaste verkligheten. Till sist även Callum Nova, en empat som även han kan läsa  tankar, så väl som styra dem.  Alla karaktärer är väldigt olika med olika bakgrund, sexualitet, nationalitet etc. Samtliga har ett djup och komplexa relationer till varandra och omvärlden, vilket gör att man alltid ser fram emot att höra storyn ur samtliga synvinklar och aldrig vill hoppa över något kapitel.

Det känns ibland som att boken saknar lite worldbuilding, man skulle gärna vilja veta mer om världen de lever i, byggnaden sällskapet håller hus i och hur själva balansen i den här magiska världen fungerar. Det som saknas inom den aspekten tycker jag ändå kompenseras för i intrigerna mellan karaktärerna och deras dialog. Diskussioner som ifrågasätter vad som är rätt och fel, makt och andra filosofiska tankar blandas med vad som går att uträtta rent magiskt. För dig som läst mycket SciFi och vill  börja läsa mer Fantasy rekommenderar jag denna bok. Det går även snabbt att komma in i boken och jag tycker slutet var mycket passande och lämnar mig inte frustrerad, även om jag vill ha mer. Det är  en smart bok som ställer smarta frågor, behandlar relationer på ett jordnära och sätt ifrågasätter var magins gränser finns. Om Atlas Six låter intressant rekommenderar jag även starkt The Great Library Series;  Ink and Bone and Rachel Caine, The Black Magician Trilogy; The Magician’s Guild av Trudi Canavan eller Deadly Education av Naomi Novik!

Om du är ett fan av dark academia, fantasy med inslag av vetenskap, hemliga sällskap, unga vuxna som älskar och hatar, och en jakt på makt och allt vad det egentligen innebär, så är det här boken för dig! För nuvarande har vi även boken i en exklusiv inbunden utgåva med guldkant, för dig som verkligen vill förgylla både vardagen, så väl som bokhyllan!


Kommentarer

Prenumerera på vårt nyhetsbrev