Brandon Sanderson – en guide

Publicerad: Fredag, 19 februari 2016, Skribent: Gabriella

En av våra mest produktiva och läsvärda författare är Brandon Sanderson, amerikansk författare med rötter i Nebraska.

Vad gör Sanderson spännande? Förutom hans förmåga att blanda genrer och kunna producera romaner så tangentbordet ryker, har han den fina bonusen att han skrivit ett antal kortare serier som kan läsas fristående. Det finns alltså många bra böcker att välja bland under hans namn, och man kan testa allt från  episk fantasy till lättare verk.

Här är en liten guide till Sandersons värld, så som den ser ut i skrivande stund februari 2016. Innan året är slut lär minst en, säkert fler, titlar ha tillkommit!

Mistborn-serien

Med bokserien som börjar med Mistborn Trilogy ville Brandon Sanderson skriva en stor, löst sammanhängande serie som består av tri-och duologier ur olika tidsperioder. Varje sub-serie har olika huvudpersoner och utspelas i en ny miljö, där vi går från medeltid till steampunk, med siktet satt på vår tid (eller bortom?).

Första delen i Mistborn Trilogy har släppts på svenska, med titeln Mistborn: Det sista riket.

Mistborn Trilogy
The Final EmpireDe första tre böckerna, The Final Empire, The Well of Ascension och Hero of Ages, ställer frågan om vad som skulle hända, om ”den onde” vann det stora kriget? För tusen år sedan segrade den odödlige Lord Rulers arméer och han lade världens länder under sig. Hans kejsardöme har sedan dess härskat över en askplågad värld, där tjocka dimmor sänker sig varje natt, och majoriteten av befolkningen lever som underkuvade slavar.

Ättlingarna till de som hjälpte Lord Ruler innan han fick gudalika krafter har upphöjts till adel, och i deras blod finns potentialen till magi: Allomantik, förmågan att ”bränna upp” svalda metaller och få övermänskliga förmågor. En allomantiker med Tineye-förmågan kan svälja en ampull med tenn-flingor och får då enormt förbättrade sinnen som kan se genom dimmorna, och höra konversationer flera hus bort. En zink-brännare, en Uppviglare, å andra sidan, kan mentalt påverka andra människor och hetta upp deras känslor. Skickliga Uppviglare kan på detta vis förvandla en lugn folkmassa till ett upplopp.

Sällsyntast av alla är Mistborn, de personer som kan använda alla metallernas förmågor. Endast de adliga har rätt att födas med sådana krafter och vilka personer som är Mistborns är strängt bevakade hemligheter.

Vin, en gatflicka och småtjuv, har alltid haft en ovanlig ”tur”. När hon måste kan hon knuffa till andras känslor och påverka deras beslut. Inte förrän hon träffar Kelsier, den enda överlevande från Lord Rulers gruvor, förstår hon att hon också är en Mistborn. Och Kelsier behöver Mistborns, för han har den mest storslagna planen en tjuv kan ha: han ska stjäla kejsardömet!

Till sin hjälp har Kelsier samlat ihop sina kumpaner från innan han fängslades, var och en med en allomantisk förmåga, och han sätter dem i arbete. Det finns inkvisitorer att spionera på, adelsmän att utge sig för, trälar att uppvigla, en rebellarmé att utrusta och naturligtvis måste den nya Mistborn, Vin, tränas i sina krafter. Allt utan att Lord Ruler får nys om saken...

Mistborn-trilogin är bland det mest spännande Sanderson har skrivit, med en mörk och komplex värld, där nya upptäckter väntar bakom varje hörn. Vad som är sanning och myt, i vilken mån ändamålen helgar medlen och hjältemodets pris och belöning diskuteras på olika sätt, utan att böckerna någonsin tappar sitt storartade tempo. Det är många sidor, men den enda varningen som kan ges är att inte börja läsa för sent på kvällen, för det är ruskigt svårt att lägga dem åt sidan.

Vin och Kelsier är härliga romanfigurer, och även tjuvgänget och andra personer växer under seriens gång. Sanderson är inte rädd att rubba på saker man som läsare förväntar sig är säkra, och det kan säkert fällas en och annan tår under läsandets gång.

The Alloy of Law
Alloy of LawEn annan tid, en annan värld. Denna bok fungerar som en brygga mellan Mistborn-trilogin och Wax and Wayne-böckerna, och är ett tvättäkta western-äventyr. Fast med magi och ”coinshots” som kan flänga iväg små metallstycken i hög hastighet, bland sexskjutarna och järnvägsrälsen.

Waxillium Ladrian, Wax, har varit en lagman ute i gränstrakterna, där magin fortfarande spelar större roll, men en familjetragedi tvingar tillbaks honom till huvudstaden. Kulturkrock uppstår, och Waxillium inser att det finns faror som lurar bland de rika och mäktiga, som han aldrig hade kunnat ana.

Ett spännande äventyr, som inte spoilar (mycket) från Mistborn – däremot är det svårt att hänga med i de magiska förklaringarna utan den bakgrunden. Rekommenderas att läsas i ordning.

Wax and Wayne-serien
Shadows of SelfWax, hans vän Wayne och polisen Marasis äventyr fortsätter. Städerna skjuter i höjden med all den framtidstro som vår världs industriella revolution visade, men det finns fortfarande plats för en äventyrlig metallmagiker att hjälpa polisen. Eller, ja, ta sikte på brottslingar och låta någon annan sköta den mer byråkratiska delen...

När döda allomantiker börjar vandra på gatorna uppstår en helt ny sorts kris för Wax. Han måste nysta reda på vad som händer, och försöka hantera sina egna känslor för en av dem, som mördade en person han höll mycket kär.

Spänningen är hög hela vägen, och trogna läsare belönas med svar på flera frågor som uppstod i slutet av Hero of Ages. Steampunk-miljön med adelsmannen som löser brott i skuggorna lämpar sig också väl för de kvicka replikskiften som Sanderson behärskar så väl. Samtidigt får romanfigurerna chans att växa och förändras, vilket gör särskilt Wayne till en mycket mer mångfacetterad person.

I denna serie har än så länge Shadows of Self och Bands of Mourning utkommit, med en planerad avlsutande bok som eventuellt kommer heta The Lost Metal.

Framtida böcker skall, enligt Sanderson's hemsida, kanske utspelas under motsvarande 1980-talet. Eller så blir det ett stopp i 1940-talet. Den som läser får se!

The Stormlight Archive

The Way of KingsBrandon Sanderson började fila på sin episka historia för över tjugo år sedan, men det var först 2010 den blev verklighet. The Way of Kings är den första i en planerad serie om tio böcker som utspelar sig på Roshar, en värld drabbad av ständiga orkaner och långa krig.

Människorna hamnade på Roshar när de drevs ut ur himlen av Tomhetsbärarna. Den Allsmäktige tog människorna till Roshar och försåg tio av sina härolder med unika rustningar och svärd. De tio härolderna grundade tio magiska riddarordnar som tog upp striden med Tomhetsbärarna. I tusentals år slogs de, och när den kampen var vunnen vände de sig mot människorna.
Nu slåss småkungarna med varandra om de gudomliga vapnen och ingen vet varför härolderna vände dem ryggen. Magi och vetenskap blandas i ett samhälle i upplysningstiden, och en ung kirurg dras in i ett krig han inte förstår sig på.

Än så länge har Brandon "bara" hunnit med att skriva två av de tio planerade böckerna, The Way of Kings och Words of Radiance. Men enligt hans hemsida är han på god väg med den tredje och han hoppas på att den ska släppas i slutet av 2016. En kan undra om boken kommer bli lika lång, eller kanske längre, än Words of Radiance, som med sina 1088 sidor var den största inbundna boken som hans förlag någonsin tryckt. Enligt rykten skulle boken egentligen hetat The Book of Endless Pages, men Brandon ändrade namnet efter att förläggaren ifrågasatt om det verkligen var klokt att döpa en extremt lång och tjock fantasybok till det.

Robert Jordan's Wheel of Time

A Memory of LightVa? Robert Jordan skrev väl sin Wheel of Time (Sagan om Drakens återkomst) alldeles själv, eller? Jodå, det gjorde han, elva böcker och en prequel blev det om Rand al'Thor, som är bestämd att kämpa mot mörkrets härskare när tidens hjul vridit sig till rätt punkt.

Robert Jordan släppte första boken i serien 1990, och skrev sedan stadigt vidare fram till sin död 2007. Trots hårda ansträngningar, lyckades Jordan inte avsluta serien i tid, men lämnade noggranna anteckningar efter sig. Brandon Sanderson, ett stort fan av Wheel of Time, valdes ut av Jordans familj och litterära förvaltare och satte sig ner för att avsluta seriens sista bok.

Det blev tre, mycket uppskattade av de flesta fans. The Gathering Storm, Towers of Midnight och Memory of Light avslutar en av de riktigt stora fantasyserierna på ett snyggt sätt. Även om Sanderson i dessa böcker skriver i Jordans stil, tycker många fans att hans känsla för tempo och skarpa figurporträtt lyser igenom på ett bra sätt.

Fristående romaner

Jag älskar när bra författare har ett par fristående böcker som är lika bra som resten; det blir så mycket lättare att lura i sina vänner att läsa dem på det sättet. Sanderson började med att skriva ett antal olika fantasyböcker, som skiljer sig relativt mycket inbördes. Det de har gemensamt är innovativa magisystem, rollfigurer som man lätt kommer ihåg, och en flyhänthet med språket som gör att sidorna bara rusar förbi. Intrigerna är spännande, men framförallt tycker jag att det är en kul läsupplevelse.

Elantris
ElantrisSandersons debutbok handlar om Raoden, en ung prins som drabbas av en mystisk ”zombielik” sjukdom. Han dör aldrig, men kroppens förmåga att läka sig själv upphör och slutstadiet är att mentalt försvinna in i sina plågor och vandra runt som en osalig gast. Som andra drabbade förvisas han till Elantris, den en gång skinande staden som först drabbades av denna mystiska pest. Raoden vägrar dock lägga sig ner och förtvina, utan börjar forska i vad som hände med Elantris.

Under tiden anländer Sarene, Raodens tilltänkta brud till kungadömet, och finner sig själv en änka utan att någonsin ha varit gift. Hennes del av handlingen fokuserar på politiska ränker och att försöka hitta en plats för sig själv vid detta nya hov.

Det är palatsintriger, mysterier och hot både från främmande arméer och ränksmidare inom riket för hela slanten, mycket läsvärd!

Warbreaker
WarbreakerBoken med färgmagi! Egentligen handlar Warbreaker om intriger, fördomar mellan kulturer och en illa behandlad arbetarklass, men det mest minnesvärda är ett väldigt innovativt magiskt system som baseras på ”BioChromatic Breath”, och ett par av Sandersons charmigaste figurporträtt.

Magiker kan använda sina förmågor för att dra färg ur något som har det, och föra över det på något som saknar färg, för att väcka det till tillfälligt liv. Ju färglösare ett föremål är, desto svårare är det att uppväcka magiskt. Och människor som tappar för många färger? Ja, dem går det inte bra för...

I centrum för handlingen står systrarna Vivenna and Siri; av dem måste gifta sig med den fruktade Gudakonungen i grannlandet och den andra följer efter för att rädda henne, vilket sätter igång en hel kedja händelser. Andra viktiga personer är Lightsong, en ganska värdelös (men otroligt underhållande) gud, och den mystiska Vasher som vet lite för mycket om sakers verkliga tillstånd...

Barn/Ungdomsböcker

The Rithmatist
RithmatistEn så länge bara en bok lång, men en andra del är utlovad, utspelas denna bok till största delen på en magisk skola. Joel är den tonårige sonen till vaktmästaren på skolan där rithmatister lär sig väcka enkla krit-teckningar till liv och tränas i att använda dem mot de vilda ”chalklings”, tvådimensionella smådemoner, som kommer från norr och hotar civilisationen. Trots stora teoretiska kunskaper i rithmatik, saknar Joel helt magiska förmågor.

Konstiga saker börjar ske på skolan och de kulminerar snart i ett mord. Nyfiken som han är, dras Joel och hans vän, den halvdana rithmatisten Melody, in i mysteriet. Kan det vara så att chalklings inte är en naturföreteelse, utan någon mänsklig vilja ligger bakom deras allt starkare attacker mot Nordamerika? Och vem fruktar framtidens rithmatister tillräckligt mycket för att försöka röja dem ur vägen?

En steampunk och magi-historia som är lite lagom kuslig och inte för inspirerad av Harry Potter, trots den magiska skolmiljön.

Rekommenderad ålder: 10-14, beroende på språkkunskaper

The Reckoners-serien

SteelheartEn superhjälte-dystopi för tonåringen som gillar action. Efter ”the Calamity” utvecklade en liten andel av människorna fantastiska krafter. Tyvärr tappar dessa nya supermänniskor, kallade Epics, också all empati. Samhället faller snabbt sönder i små territorier behärskade av en Epic, som styr helt maktfullkomligt.

Första boken, Steelheart, handlar om hur tonåringen David Charleston hittar motståndsrörelsen mot Epics. Han såg sin far dödas av en av de allra mäktigaste: Steelheart, vars krafter har förvandlat större delen av Newcago (f.d. Chicago) till stål, och som verkar helt osårbar. Men David såg Steelhearts svaghet och har ruvat på hämnd i många år. Med hans avslöjanden bestämmer sig motståndsrörelsen för att genomföra sin mest riskfyllda och spektakulära aktion någonsin: Röja Steelheart ur vägen.

Kortromanen Mitosis fortsätter berättelsen, och handlar om utvecklingen i Newcago när en ny Epic anländer på spelplanen.

Därefter kommer Firefight, en fullängdsroman som utspelas i Babilar (f.d. Manhattan), en nu nästan helt översvämmad stad under kontroll av en av de mildhäntare Epics med eget territorium. Men hon  skickar också ut lönnmördare för att sätta dit motståndsrörelsen, och gruppen bestämmer att hon måste stoppas. Väl i Babilar springer de på både nya mordiska Epics och gamla (o)vänner, vilket leder till en del svåra val.

Nyss utkommen är Calamity, den tredje romanen i The Reckoners.

Rekommenderad från ca 14 år.

Aktör: 
Roi
Sanderson

Kommentarer

Prenumerera på våra nyhetsbrev