Veckans nyhetssvep - 22:a november

Publicerad: Onsdag, 22 november 2023, Skribent: Annie

Jag absolut älskar att göra nyhetssvep och att göra dem ofta: det är så sjukt roligt att få lyfta många olika saker och ju mer ofta jag får göra dem desto mer utrymme finns det att lyfta saker som kanske inte skulle få plats i första hand men som ändå förtjänar uppmärksamheten. Nu har nyhetssvepen fått stryka lite på foten ett litet tag men då ställs man inför ett annat angenämt problem när man väl ska göra nyhetsssvepet igen - nu har vi så många festliga saker på våra nyhetshyllor! Här är bara ett axplock!  

The Goodbye Cat - Hiro Arikawa  

Hiro Arikawa fick halva bokhandeln att storböla åt The Travelling Cat Chronicles. Nu kommer sju kortare berättelser samlade i The Goodbye Cat, där vi bland annat möter en tidigare hemlös kattunge som lär en ängslig far en värdefull läxa, en katt som irriterar sin ägare med nattliga besök och en familj som fascineras av en katts villkorslösa kärlek mot den tjuriga fadern. Riktigt hjärtvärmande kortare berättelser om katters inflytande på människors liv.  

The Future - Naomi Alderman  

Naomi Alderman lyckades med konststycket att som science fictionförfattare ta sig in till den “normala sfären” av läsare, efter att hennes The Power översattes till svenska och recenserades på kultursidorna. I en inte allt för avlägsen framtid kontrollerar tre techbros allt ifrån teknologi, till börsen, till oljan. Helt enkelt allt av värde. Men när deras AI meddelar att apokalyptiska händelser stundar väljer de att fly till sina supersäkra bunkrar - eller det var planen. Även Amerikansk-kinesiska Zehn dras in soppan tillsammans med techbrosen, och väljer att publicera sina överlevnadstekniker online. Frågan är om hon kommer lyckas hålla sig vid liv när ingen av dem vet vem man kan lita på. En obehagligt trovärdig och närvarande dystopi, med perspektiv från flera riktigt spännande karaktärer.  

Tell me an ending - Jo Harkin  

Över hela världen blir folk skakade av notifikationen: de har någon gång i sitt liv valt att få ett minne borttaget. Bland dem finns den irländska arkitekten Finn som misstänker att hans fru är otrogen, den grubblande tidigare forskaren Mei med minnen av en stad hon aldrig har besökt och den unga, vackra Oscar, nästan helt utan minnen som reser över världen i ett tillstånd av konstant rädsla. In i deras liv kommer Noor som jobbar som psykolog med företaget som återinställer minnen, men både teknologin och de moraliska frågorna blir tyngre och tyngre för henne.  

En mörk, skruvad berättelse om minnens makt. 

Into the Broken Lands - Tanya huff 

The Broken Lands är en farlig plats, härjad av magiska krig och fylld med dödliga varelser och växter. Men för allas framtid måste en udda grupp ge sig in i Broken Lands för att skydda något som inte ens borde finnas, och som kommer få gruppen att behöva ifrågasätta allt de känner till. En klassisk fler-pov med en udda grupp människor som behöver sammanstråla för att rädda världen. Traditionell trope, absolut, men väldigt välgjord inte desto mindre! Dessutom är det författaren Tanya Huff (mest känd inom vår bokhandel för sina urban fantasy-serier) som står bakom den.  

Dallergut Dream Department Store - Miye Lee  

I en mystiskt stad i det kollektiva undermedvetna finns en butik som säljer alla möjliga sorters drömmar. Den entusiastiska Penny är ny på jobbet och redan under hennes första vecka blir en värdefull och speciell dröm stulen. Under hennes försök att lösa mysteriet får vi dessutom möta den dramatiska ägaren Dallergut, Agnap Coco som skapar särskilda drömmar och alla kunder som kommer från världen över för att hitta drömmar de inte alltid själva visste att de behövde.  

Det här är som att läsa en varm kram som doftar varmt äpple. Perfekt sätt att fly vardagen när saker börjar kännas trista och grå.  

 

 

 


Kommentarer

Prenumerera på våra nyhetsbrev