Veckans nyhetssvep - 18:e oktober

Publicerad: Onsdag, 18 oktober 2023, Skribent: Annie

Att göra nyhetssvep känns alltid lite vördnadsfullt. Man står alltid lite ödmjuk inför att få välja och lyfta titlar baserade på subjektivt urval, särskilt när det kommer till titlar som kanske hade flugit lite under radarn annars. Men när det haglar titlar från stora författare kan man inte heller bara bortse från det. Så har det varit den här veckan så här har ni - giganternas vecka. 

Yumi and the Nightmare Painter - Brandon Sanderson 

Brandon Sandersons tredje hemliga projekt har nu landat på våra nyhetshyllor - Yumi and the Nightmare Painter!  

Hela sitt liv har Yumi blivit vördad och betjänad och det har varit så ensamt. När en tjänst går fel vaknar hon upp utanför sin kropp i andevärlden - och hennes kropp styrs nu av en anden Nico. De förstår väldigt lite om deras mystiska band eller hur de är sammankopplade men snart förstår de att de måste samarbeta för att rädda båda deras världar.  

Att ta sig an ett av de största namnen inom high fantasy kan kännas lite skräckinjagande - särskilt när det handlar om Sanderson, som har gjort sig känd för att väva ihop sina berättelser på olika intrikata sätt. Men frukta inte! Även om Yumi and the Nightmare Painter också utspelar sig i Cosmerevärlden går det att läsa den här fristående.  

Sword Catcher - Cassandra Clare 

Här har vi ytterligare ett stornamn! Folk känner säkert igen Clare som upphovsperson till Shadowhunters. Nu påbörjar hon en ny, vuxnare fantasy helt separat från det universumet.  

Castellanes adel tror att Kel bara är prins Conors kusin och närmsta vän. Bara ett fåtal vet om att han är föräldralös och utvald för sin likhet till prinsen och tränad till att vara hans sword catcher, beredd att strida med sitt liv som insats för att hålla prinsen säker. När Conor börjar bli gammal nog att överväga giftemål förstår Kel att det kommer krävas enormt mycket mer än bara gömda knivar för att hålla Conor säker. På den andra sidan av Castellane finns Lin, en ung Ashkarkvinna som är förbjuden att lämna gemenskapens murar. Lin har lyckats kämpa sig till att få lära sig medicin, trots att hon både är kvinna och Ashkar, men när hennes medicinska kunskaper inte räcker för att rädda sin sjuka vän måste hon bryta ytterligare ett tabu och lära sig förbjuden magi. Kels och Lins vägar kommer korsas för att avtäcka förräderi, politiska intriger och förbjuden magi.  

Red River Seven - A.J Ryan  

Sju personer vaknar på en båt utan något minne om vilka de är eller vart de kommer ifrån. Alla har likadana kläder, ärr på huvudet och varsin pistol men de verkar sitta på olika kunskaper. På båten finns även liket av en person med ett pistolskott genom huvudet. En telefon ringer med en robotaktig röst och instruktioner om hur de ska gå vidare och den lovar att ringa tillbaka med ytterligare instruktioner, men ju längre båtfärden går desto mer absurda blir saker och ting. För att inte tala om skriken i dimman som verkar komma närmre och närmre.  

Anthony Ryan har valt att skriva sin första skräck/sci fi under pseudonymen A.J Ryan. Han är mest känd för sina riktigt bra fantasyserier, men det första dyket in en annan genre är verkligen imponerande - blodig, mörk och gripande.  

The Dead Take the A Train - Cassandra Khaw & Richard Kadrey  

Julie är en neddankad magiker som spenderar alldeles för mycket pengar på droger och för lite på att betala hyran. Desperat att få lite renomme på den svårnavigerade arbetsmarknaden råkar hon dra åt sig uppmärksamheten från ett eldritchväsen som är ute efter hämnd - och irriterande nog utsätts hela världen för fara.  

I spooktoberanda är det här en titel jag personligen har sett enormt mycket fram emot, med två författare som jag är vansinnigt förtjust i. Kadreys torra humor och Khaws blodiga fantasi är en riktigt spännande kombo och inget för de äckelmagade.  


Kommentarer

Prenumerera på våra nyhetsbrev