Veckans nyhetssvep!

Publicerad: Onsdag, 20 september 2023, Skribent: Annie

Folkskräck i vilda västern, en tjej som inte är jättenöjd med att bli offrad och rättshaveristiska banditer - här är veckans nyhetsskörd bland böckerna!  

Red Rabbit - Alex Grecian  

Sadie Grace är efterlyst för häxkonst, summan för att fånga henne (död eller levande) ligger på saftiga $1000. För att ha en chans att lägga vantarna på lösensumman behöver en grupp prisjägare forma en märklig allians, bland dem finns en självproklamerad “häxmästare”, en mystisk stumm flicka vid namn Rabbit, inbördeskrigsveteraner, och en före-detta-lärare. Men kommer det osannolika gänget klara alla hinder som står i deras väg och kommer de klara av Sadie Grace?  

Red Dead Redemption + folkskräck = Red rabbit! Dessutom djuplodade och intressanta karaktärer och underhållande dynamik. 

Fall of Ruin and Wrath - Jennifer L. Armentrout 

Det är få sociala-medie-vistandes-läsare som har missat Jennifer L. Armentrout. 

Nu har första delen på hennes nya serie, The Awakening, landat på våra hyllor.  

Där följer vi Callista, eller Lis, en “lowborn” med de magiska förmågorna intuition och insight, men när hennes vägar korsas med en mystisk Hyhborn dras hon in i ett farligt politiskt spel. Samtidigt som hon behöver lita på sina krafter, som sällan har lett henne fel, måste kämpa mot den påtagliga attraktionen - trots att den kan vara farlig?  

Lite långsammare kärleksutveckling än hennes tidigare verk, men hon håller fortfarande samma balans mellan romantik och förlopp som har gjort att hon har tagit booktok med storm.  

Touge Oni: Primal Gods in Ancient Times

En gång i tiden samexisterade de gamla gudarna och människorna i kungadömet Yamato; men det var då och nu ser det annorlunda ut. Den unga Miyo är utvald för att bli offer till byns gud, men det är inte något hon är beredd på att gå med på. Tillsammans med munken Ozuno som kan prata med gudarna, och en ung oni, kanske hon kan ändra på världen?  

En dold pärla när det kommer till äventyrsmanga, med välgjord konst och spännande karaktärer.  

City of Bones - Martha Wells 

Där det tidigare fanns en blomstrande civilisation finns nu, sedan haven kokade bort, bara hetta och stenar. I centrum står monolit-metropolen Charisat, en förrädisk och fantastisk plats som antingen kan uppfylla alla ens drömmar eller krossa en totalt, beroende på hur högt upp i strukturen du befinner dig. Det enda som spelar någon roll är vatten, men en kult hotar hela Charisats existens. Den vackra tjuven Khat och den utländska forskaren naSagai behöver göra en udda pakt för att hitta relikerna som kan stoppa hela världen från att gå under.  

Det är ingen hemlighet att många i personalen är dödsförtjusta i Wells Murderbot serie, men hennes författarskap sträcker sig längre än så. City of Bones, som skrevs 1995, var en av hennes första längre verk och med sin dystopiska ökenfantasy och expansiva världsbygge har den varit inspiration för många, bland andra N.K Jemisins Broken Earth-triologi.  

The Water Outlaws - S.L Huang 

Lin Chong har tagit sig fram till sitt jobb som vapeninstruktör i en manligt dominerad bransch genom att hålla låg profil och inte göra mycket väsen av sig. Att ligga lågt är enligt henne hemligheten till att överleva, särskilt när man kommer från blygsamma bakgrunder. Men när en mäktig politikers komplott börjar stiga till ytan går ingen i kungariket säker. Minst av allt Lin Chong som hade mage nog att neka en man, ådra sig hans vrede och som ett resultat, behöva fly för sitt liv.  

Men när Lin Chong stöter på Liangshans Banditer förstår hon att hennes liv kanske inte är över. För trots att de är tjuvar, smugglare och mördare står de ändå för en rättvisa för samhällets utsatta. Och kanske kan de tillsammans störta ett helt imperium.  

Kampsportsaction är alltid uppfriskande på hyllorna, särskilt när de också sitter på hittad familj, feminism och queerhet. En actionspäckad könsinverterad retelling av den kinesiska myten om de 108 banditerna som störtar en regim.  


Kommentarer

Prenumerera på våra nyhetsbrev