Vårens fantastiska filmatiseringar

Publicerad: Onsdag, 31 januari 2024, Skribent: Petter

Att den litterära fantastiken är lite av en guldgruva när det kommer till otroliga historier är inget nytt. Varken för oss eller Hollywood. Slutresultatet för det Hollywood sätter klorna i kan verkligen vara varierat. Ofta faller det pladask, men ibland står planeterna i linje och vi bjuds på magi! Här är några av vårens filmer och tv-serier, baserade på fantastiska förlagor, som vi ser fram mot lite extra!  

Dune Part Two

I slutet av februari är det äntligen dags för Denis Villeneuves andra del i hans filmatisering av Frank Herberts megaklassiker Dune. Paul Filmen skulle först släppas i höstas, men premiären sköts fram på grund av den då pågående strejken. På rollistan återfinns många namn från den första delen, samt en del nya så som Florence Pugh och Christopher Walken. Just Walken tar sig an rollen som Kejsar Shaddam IV, ska bli otroligt spännande att se vad han gör med just den rollen. För er som inte läst boken än har vi den i flera olika fina utgåvor, den finns även i serieform för den som föredrar det.  

Mickey7

Bong Joon Ho gjorde braksuccé med filmen Parasite för några år sedan. Nu är han tillbaka med sci-fi filmen Mickey7 med Robin Pattinson i huvudrollen.  Handlingen kretsar kring Mickey, en disponibel anställd skickad på ett farligt uppdrag att kolonisera den ogästvänliga planeten Nifelheim. Så fort det dyker upp situationer som kan kosta ett liv vänder sig besättningen till Mickey. Varje gång han dör generas det en ny iteration av honom med de flesta av hans minnen intakta. Den sjunde iterationen av Mickey listar ut förutsättningarna och försvinner spårlöst. Besättningen antar att han dött ute på uppdrag, men när den åttonde iterationen av Mickey aktiveras börjar problemen på riktigt. Exakt när vi får se filmen är i dagsläget oklart. Premiärdatumet var tidigare satt till 29:e mars, men detta flyttades till obestämd tid under strejken i Hollywood i höstas.

Avatar: Last Airbender

Baserad på den fantastiska animerade tv-serien som sändes 2005-2008. Handlingen utspelar sig i krigsdrabbad värld där vissa lärt sig den kraftfulla förmågan att bända de olika elementen. Den legendariske siste luftbändaren Aang är den enda individen med förutsättningar att bemästra samtliga fyra element. Tillsammans med sina vänner Katara och Sokka beger han sig ut i världen för att träna för att i slutändan kunna sätta stopp för Eldnationens planera att erövra världen! Vi minns med fasa det tidigare försöket att filmatisera serien, då med M. Night Shyamalan vid rodret. Att säga att det då blev pannkaka av precis allt är en underdrift, många anser att det är en av de sämsta filmerna som någonsin gjorts. Men! Inför tv-serien är vi försiktigt hoppfulla, av tidiga trailers ser det lovande ut. De verkar ha gjort sitt bästa för att undvika de många klavertramp Shyamalan gjorde. De 22:a februari är det dags på Netflix!

Trekropparsproblemet

I mars är det dags för Netflix serien baserad på första delen i Liu Cixins prisbelönta och hyllade scifi-trilogi – The Three-Body Problem. En del av Kinas militär har i hemlighet skickat ut signaler i rymden för att etablera kontakt med utomjordingar. En utomjordisk civilisation, på randen av förstörelse, fångar signalen och börjar smida planerar för att invadera och ta över jorden. Under tiden (på jorden) börjar olika läger bildas, som planerar att antingen välkomna de överlägsna varelserna eller att kämpa mot invasionen. 

Argyle

Spionromanen filmen med samma namn är baserad på… Eller? Turerna kring Argyle och dess mystiska författare är många och röriga. Mysterierna började redan när filmen utannonserades. Regissören Matthew Vaughan berättade då hur han hittat den perfekta boken som skulle ligga som grund för hans drömmars spionfilm. Det handlade om fjärde delen i en serie, det lite märkliga var dock att den första delen i serien hade ett släppdatum så sent som början 2024. Hollywood Reporter försökte nå bokens författare utan framgång, lika så hennes agent och förläggare. Hennes sociala medier var suspekt tomma. Det började ryktas om att det i själva verket är Taylor Swift som döljer sig bakom pseudonymen, något som med allra största sannolikhet inte stämmer. Tiden får avgöra om vi någonsin kommer få klarhet kring den verkliga upphovspersonen. Till dess kan vi bara konstatera att det handlar som oerhört trevlig spionroman i bästa Bond-stil och ett kul komplement till filmen som snart går upp på svenska biografer!

 


Kommentarer

Prenumerera på våra nyhetsbrev