Trekropparsproblemet

Publicerad: Tisdag, 5 mars 2024, Skribent: Petter

Nu på fredag släpps äntligen den svenska översättningen av det kinesiska sci-fi eposet The Three Body Problem – på svenska Trekropparsproblemet.

Trekropparsproblemet tar sin början i 60-talets Kina. Ye Wenjie bevittnar förskräckt hur rödgardisterna misshandlar hennes far till döds. Ye blir stämplad som förrädare och skickas i fängelse. I fängelset blir hon rekryterad av den hemliga militära gruppen Red Coast. En grupp med uppdrag att förstöra spionsatelliter med hjälp av kraftfulla radiovågor. Efter en tid upptäcker dock Ye vad det egentliga uppdraget är – att få kontakt med utomjordiska civilisationer. Det går åtta år och en dag tar Ye emot ett svar på de otaliga signaler som skickats ut. Det är dock inte det svar Red Coast hoppats på, det är en varning. Meddelandet är skickat av en pacifist på den avlägsna planeten Trisolaris som varnar Ye för att svara. Gör hon det kommer Trisolaris armé kunna avgöra var i universum jorden befinner sig och gå till skoningslös attack med mål att utrota allt liv på planeten. Ye, som efter förlusten av sin far tappat allt hopp om mänskligheten, bestämmer sig för att ignorera varningen och svarar ändå. Innebär detta den slutgiltiga domen för livet på jorden? 

Det här är upptakten till Trekropparsproblemet, första delen i en episk science fiction-trilogi skriven av den kinesiska författaren Cixin Liu. Historien publicerades för första gången 2006, då uppdelad i episoder i science fiction-magasinet Science Fiction World. Två år senare, 2008, samlades hela i historien i en och samma bok. Sedan dess har den översatts till flera språk, vunnit priser och filmatiserats. Den 21:a mars är det dags för Netflix-serien, skapad av Game of Thrones-veteranerna David Benioff och D. B. Weiss samt manusförfattaren Alexander Woo. De har även fått ihop en gedigen ensemble där vi hittar namn som Benedict Wong och Liam Cunningham. Vi håller tummarna för att det blir en fullträff likt de första säsongerna av GoT. 

I och med den svenska översättningen finns nu alltså en ypperlig chans att hinna läsa boken innan tv-serien släpps. För den som blir sugen att fortsätta läsa efter seriens slut har vi de två efterföljande delarna, The Dark Forest och Death’s End, på engelska. Utöver detta finns även den fristående The Redemption of Time som utspelar sig i samma värld och handlar om den otursförföljde Yun Tianming, vars öde avgör hela universums existens. Ingen press.


Kommentarer

Prenumerera på våra nyhetsbrev