Steampunk i Poor Things anda

Publicerad: Måndag, 22 januari 2024, Skribent: Linda

Den moderna skotska klassikern Poor Things har kommit i oerhört hyllad filmform med en lysande Emma Stone i huvudrollen. I filmen har de viktorianska Glasgowmiljöerna bytts ut mot först London och sedan stora delar av Europa i fantastisk steampunkskrud. Både filmen och boken är en skruvad och feministisk saga med teman från Prometeus och Frankenstein, med Willem Dafoe som den galne vetenskapsmannen som experimenterar på liv. Läs Poor Things, och upptäck sedan hela steampunkgenren och dess charm!

THE DIFFERENCE ENGINE av William Gibson och Bruce Sterling 

Romanen som satte ångpunken på den litterära kartan. Gibson och Sterling var på 80-talet de mest kända namnen inom cyberpunken. Men när de skrev en gemensam roman handlade det inte om mörka solglasögon och hackers, utan om viktorianer och räknemaskiner.
           I ett alternativt 1850-tal har datorer och avancerad ångteknologi styrt utvecklingen i en oväntad riktning. Lord Byron (som aldrig dog i Grekland) är premiärminister i ett Storbritannien där ludditiska revolutionärer förtrycks av regimen, men forskningen står högt i kurs.
            Handlingen kretsar kring ett antal hålkort som diverse intressenter försöker lägga vantarna på, och vi presenteras för ett helt galleri färgstarka personligheter.
Bra 1800-talskänsla och gott om kul idéer gör det här till en av de bästa ångpunkböckerna.

POOR THINGS av Alasdair Gray

Följ återuppväckta Bella Baxter från hennes nyfödelse och vidare på hennes bildningsresa genom Europa. Hon möter män av alla olika sorters typer med nyfikenhet och vi får se världen på nytt genom hennes ögon. 

THE DIAMOND AGE av Neal Stephenson

Steampunkkänsla i en framtidsvision från en av våra bästa författare. 

John Percival Hackworth är en lysande nanoingenjör i nästa sekel och högaktad medlem av Neo-Viktorianerna, den mest inflytelserika enklaven på Jorden. Han får i uppdrag att skapa ett interaktivt program - A Young Lady's Illustrated Primer - som har som syfte att lära upp en ung flicka till att bli en tänkande och viljestark kvinna. Av misstag hamnar föremålet hos Nell, en fattig flicka, och ändrar för alltid hennes liv. Hon och Hackworth ger sig ut på resor som kommer att ändra Jordens framtid. Briljant och nyskapande, både om nanoteknologi och det samhälle den kan skapa, liksom om AI.

SOULLESS av Gail Carriger

Första delen i en viktoriansk steampunkserie fylld av vampyrer, varulvar och tebjudningar.
Alexia Tarabotti är socialt stigmatiserad av flera orsaker. Hon saknar en själ. Hon är ungmö och faderlös. Hon har dödat en vampyr som angrep henne i strid mot alla rimliga sociala konventioner. Nu har den högljudda, motbjudande Lord Maccon skickats ut av drottningen för att undersöka vad som blev av vampyren. Alla tycks anta att Alexia är skyldig till både det ena och det andra. Kan hon avslöja de riktiga skurkarna och åter bli en respektabel kvinna, innan något riktigt katastrofalt händer?

THE AERONAUT'S WINDLASS av Jim Butcher

Jim Butcher bryter ny mark med en riktig tegelsten till steampunkäventyr! The Aeronaut's Windlass är högtflygande spänning med luftskeppsbuckanjärer, etermagi, unga aristokrater, hemliga uppdrag och talande katter – som sannolikt skulle påpeka att jag gör boken en otjänst genom att inte berätta allt om katterna. Vi möter även riktigt slemma monster, iskallt vansinniga fiender, spänning, fara och rundar av med en nypa politik och hemligheter som lovar gott inför kommande delar i serien.


Kommentarer

Prenumerera på våra nyhetsbrev