Personalens bästa fantasy 2023

Publicerad: Måndag, 11 december 2023, Skribent: Annie

Året går mot sitt slut och ni vet vad det innebär: att vi har postat vansinnigt på Slack, sprungit efter kollegorna i butiken, ringt dom som inte är i samma butik och gjort ritualer för att dyka upp i våra kollegors drömmar. Allt för en enda fråga- “Vad är det bästa du har läst i år?” Först ut är fantasyn och det verkar som att det är det varma, kärleksfulla och mysiga som dominerar bland favoriterna. Men självklart är det lite spridda skurar.  

That Time I Got Drunk and Saved a Demon -Kimberly Lemming   

Cinnamon är en bonde i en liten by där hon odlar kanel (otippat nog). Hennes by avgudar en gudinna som skyddar dem från demoniska varelser - eller det är iallafall det alla tror fram tills att en demon dyker upp och avslöjar att gudinnan i fråga egentligen är en ondskefull varelse som är delaktig i att förslava det fredliga demonfolket. Tillsammans med sin nya, sexiga demonpojkvän så ger sig Cinnamon ut på äventyr för att besegra gudinnan och befria demonerna. Ett riktigt fantasyäventyr och rykande het romans i ett! 

The Undertaking of Hart and Mercy Megan Bannen 

Den här kom egentligen ut förra året men landade på våra hyllor först detta året - därav dess plats på listan!  

Mercy är anställd på familjens begravningsbyrå, men byrån har finansiella problem och hennes ex gör fortfarande livet surt för henne. När hon skickar ett brev som kommer på avvägar, hamnar det hos den stele sheriffen Hart. Eftersom han ansvarar för att hantera områdets problem med odöda, har de två haft en del duster. Men genom de anonyma breven får de två ensamma själarna en ny kontakt, vilket behövs när de döda blir ovanligt oroliga. Intressant världsbygge med deckarmysterie vibbar. 

Perilous Times - Thomas D. Lee  

Kung Arthurs riddare slumrar och vaknar bara för att avvärja kriser och katastrofer. Nu vaknar Kay när hans träd som han ligger begravd under hamnar i ekoterroristen Miriams korseld. Snart behöver de ingå en skakig allians - där Lancelot, Marlowe och Nimue också rör sig. Fantastisk debutroman! Påminner om Terry Pratchett med både skärpa och hjärta. 

A Power Unbound - Freya Marske 

Det är inte alltid tredje delen av en serie smyger sig in på en sådan här lista, men ibland händer det! Som nu, där den tredje delen i den edwardianska fantasytrilogin avslutades enormt tillfredsställande.  

Thornhedge - T. Kingfisher 

Vid sin födsel byttes Toadling ut av älvorna, men hon hade ändå en fin uppväxt i älvriket. Men när hon växer upp går allt snett efter att älvorna ber Toadling att åka till människovärlden och ge en välsignelse över ett nyfött barn. Hundratals år senare dyker en prins upp utanför ett torn täckt av törne. Han har hört att det ska finnas en förbannelse här som måste brytas, men Toadling har andra planer. Tragedin som gömts bakom törnesnåret är en annan saga än du är van vid … 

Assistant to the villain - Hannah Maehrer 

Evie är inte jättebra på särskilt många saker, minst av allt att behålla ett jobb. När hon surmulet vandrar i skogen efter att ha förlorat sitt senaste gig springer hon (bokstavligt) in i The Villain, den ökända storskurken i kungadömet. Efter mycket om och men erbjuder han henne en tjänst, vilket blir startskottet på Evies karriär - och en himla massa trånande. En riktigt underhållande mix mellan äventyr, arbetsplats, intrig och kärlek.  

Legends and lattes - Travis Baldree 

Stridsorken Viv är trött på slagfältet och lägger om hela sitt liv - för att bli barista istället. Men både gamla och nya rivaler står i hennes väg och det mysiga cafélivet blir inte heller lättare av att ingen vet vad kaffe är. Riktig, riktig mysfantasy som ligger som en varm kram runt en.  

The Hexologists - Josiah Bancroft  

Makarna Isolde och Warren Wilby har löst otaliga märkliga fall, tack vare Isoldes hexologi och Warrens hand med människor. Men när kungens sekreterare kommer till dem med ett problem - kungen vill nämligen plötsligt och desperat bli inbakad i en kaka - blir saker och ting mer komplicerade. Steampunkig, victoriansk whodunnit med kärleksfullt gnabbig dynamik, älskvärda karaktärer och ett fantastiskt språk 

The Malevolent Seven - Sebastien de Castell   

Cade Ombra är en legomagiker som aldrig har hävdat sig vara särskilt nobel eller hedervärd, men när han förstår att de som har anlitat honom är ännu skummare behöver han plötsligt fråga sig själv vad som egentligen är “rätt.” Tillsammans med hans enda vän, en mordisk åskmagiker, måste de värva ett udda gäng för att döda landets mäktigaste magiker. En riktigt underhållande och mörk fantasy.

The Last Dragon King Leia Stone 

Världen står inför ett krig och kungen behöver en arvinge för att säkra tronföljden. Det enda kravet är att den nya drottningen har tillräckligt mycket magi i sitt blod för att kunna bära en stark tronarvinge, men trots att Arwens kommer från en magifattig familj landar hon framför kungen som en potentiell fru. Spännande handling både i jakten på romans och på slagfältet. 

A Day of Fallen Night - Samantha Shannon 

Priory of the Orange tree tog bokhandeln med storm, och prequelen var ingen besvikelse. Den utspelar sig 500 år innan Priory och följer fyra kvinnors livsöden i olika hörn av världen där de alla har egna historiska, religiösa och politiska ställningar och ingen av dom är kompatibla med de andra. Det ryktas att Dreadmount har fått ett utbrott och spottat ur sig wyrms och andra monster åt höger och vänster. Ledarna över de fyra regionerna måste hantera den här krisen på bästa möjliga sätt innan allt är förstört.  

Shannon lyckades återigen skriva en fantastisk, intrikat och mångbottnad fantasy som väl förtjänar en plats på listan. 


Kommentarer

Prenumerera på våra nyhetsbrev