Personalens bästa comics och manga 2023

Publicerad: Fredag, 15 december 2023, Skribent: Petter

Vi fortsätter lyfta våra absoluta favoriter från det gångna året! Denna fredag är det dags för serier och manga. Det bjuds bland annat på superhjältar, fribrottare och bodyhorror! Vad mer kan man önska sig? 

Do a Powerbomb  

Lona Steelrose vill inget hellre än att bli professionell wrestlare. Dock lever hon ständigt i skuggan av sin avlidne mor, en av de bästa genom tiderna. När en nekromantiker får upp ögonen för henne blir hon inbjuden att delta i en interdimensionell turnering där förstapris skulle innebära möjligheten få tillbaka hennes saknade mor.  

Daniel Warren Johnson har med sina egensinniga berättelser hittat en trogen och snabbt växande fan-skara. Med titlar som Extremity och Murder falcon har han visats sig vara en mästare på att blanda det stora med det lilla. Här berättas det om episka äventyr där det mänskliga är minst lika viktigt som nästa stora actionscen. I Do A Power Bomb lyckas han åter igen med just det konststycket. Det är en fin berättelse om att förhålla sig till ett arv samt wrestling, med otrolig action och fantastiskt bildspråk. 

Nice house on the lake vol 2 

Tekniskt sett var det del 2 som släpptes i år, men det gör ju inte serien som helhet sämre!  

Alla känner Walter på ett eller annat sätt. Vissa har känt honom hela sina liv, andra träffade honom för första gången för bara några månader sedan. För samtliga har han dock alltid verkat lite underlig… När han bjuder in gruppen för en helg i sin fantastiskt vackra stuga vid sjön i skogen är det ingen som tackar nej. Vad är det värsta som kan hända? Det är ju inte som att jorden kommer gå under. Eller? Nice House On The Lake bjuder på krypande, karaktärsfokuserad skräck som doftar lite Color Out Of Space av HP Lovecraft. Serien avslutas i och med volym 2, så ingen risk för utvattnad historia som berättas in i fördärvet. Här är historien snarare tight och välstrukturerad. 

Human target vol 1

Christopher Chance livnär sig på att vara en levande måltavla. Han förklär sig till sina klienter i syfte att driva fram eventuella lönnmördare. När han tar ett gig för superskurken Lex Luthor går saker inte riktigt som planerat. Chance blir utsatt för ett mordförsök han inte kunnat förutse. Han har nu 12 dagar kvar att leva, 12 dagar att lösa mysteriet som är hans eget mord. Vem kan det vara som ligger bakom? Batman? Green Lantern? Listan på misstänkta är lång, och klockan tickar… Eisnerbelönad miniserie uppdelad på två volymer. En klassisk deckare i bästa noir anda, otroligt tecknad av Greg Smallwood. 

Goodbye, Eri  

Yuta fångar sin mors sista dagar i livet med sin mobilkamera. Av bildmaterialet skapar han en dokumentär som han visar i skolan. När hans klasskamrater hånar honom för resultatet tappar han allt hopp och beger sig till skolans tak för att ta sitt liv. Där träffar han den mystiska flickan Eri och allt förändras. Tillsammans beger de sig ut i världen för att skapa film. Men Eri döljer en mörk hemlighet. Goodbye, Eri är skriven och tecknad Tatsuki Fujimoto som tidigare bland annat gjort Chainsawman och berättar på ett egensinnigt sätt hur det kan vara att leva genom sorg och bortgång.  

Homunculus Omnibus Vol 1-2

Nakoshi Susumu är 34 år, pank och bor i sin bil. Förutom att spendera dagarna tillsammans med andra hemlösa och nätterna i sin älskade bil har han inte mycket på g. När en medicinstudent börjar förfölja honom om ett erbjudande att delta i ett experiment säger Nakoshi till en början bestämt nej. När hans bil blir bortbärgad ändrar han sig och går med i experimentet. Ett hål borras i hans skalle och han börjar se syner. En neurologisk thriller från skaparen bakom kultklassikern Ichi the Killer som inte liknar mycket annat. Precis som Ichi är detta inget för den med svag mage!    

The Summer Hikaru Died Vol 1 

När Hikaru kommer tillbaka från bergen verkar han…annorlunda? Varelsen har hans ansikte, hans röst och till och med hans minnen. Men Yoshiki är helt säker att detta inte är hans bästa vän som försvann för 6 månader sedan. Det som nu har hans kropp och lever hans liv är farligt. En krypande skräckis med ett ogripbart obehag över sig.   


Kommentarer

Prenumerera på våra nyhetsbrev