Pärlor från Bokrean 2024

Publicerad: Måndag, 12 februari 2024, Skribent: Linnéa

Årets bokrea är fylld till bredden med fantastiska titlar, något som dock kan innebära att det ibland kan vara svårt att se träden för skogen. Vi har därför här samlat några utvalda favoriter: 

Red Queen - Victoria Aveyard 

I sjuttonåriga Mare Barrows värld är samhället inte uppdelat efter klass, religion, ras eller kön - utan efter blod. De Silverblodiga, supermänniskor med häpnadsväckande förmågor, regerar över de vanliga Röda och använder dem som soldater, arbetare och tjänare. Mare är en av de Röda. Hon hankar sig fram som ficktjuv i en fattig by, tills en ödets nyck kastar henne inför Silverdomstolen och kungen. 

Alice i underlandet - Lewis Carroll

"Kära nån, jag är sen!" är en klassisk replik från den fantastiska berättelsen om flickan Alice som faller flera mil ner i ett kaninhål och hamnar i Underlandet. Där upplever hon osannolika äventyr och möter de mest underliga karaktärer; den galne hattmakaren, Cheshirekatten, den vita kaninen och drottningen Hjärter Dam, för att nämna några.  

Den här fina utgåvan har dessutom fantatiskta illustrerationer av Tove Jansson som förhöjer en redan oförglömlig läsupplevelse!

Long John Silver vol 1 - Xavier Dorison

Tjugo år efter händelserna i Skattkammarön knackar Lady Vivian Hastings på doktor Livseys dörr. Hon har fått reda på att hennes avskyvärde man hittat den mytomspunna staden Guiana-Capaci Amazonas djungler och att hans bror är påväg att sälja allt de äger för att finansiera en expedition. Vivian planerar nu att hinna före och vill nu ta hjälp av en viss skeppskock, en man vid namn John Long Silver.  

This is how you loose the time war - Amal El-Mohtar och Max Gladstone

I förödelsen på en döende värld hittar en av Kommendantens agenter ett brev. Det lyder "Bränn det här brevet innan du läser det". Brevet inleder en osannolik korrespondens mellan två agenter på var sin sida i ett nådlöst tidskrig. Båda kämpar för att ge sin respektive faktion en fördel i framtiden. Brevväxlingen börjar konfrontatoriskt, men utvecklas snart till något mer. 

Chi’s sweet home vol 1 - Kanata Konami 

Livet ur en kattunges perspektiv! En bedårande berättelse för alla åldrar om en kattunge som tappar bort sin mamma, går vilse och kollapsar. När hon vaknar upp igen har en familj burit in henne och adopterat katten. Inomhusmiljön är en spännande värld, och det tar ett tag att vänja sig. Och varför vill värdfamiljen att man kissar i en konstig låda?  

Stranger Things: Lucas on the Line 

Väntar du också otåligt på Stranger Things femte och sista säsong? Då kanske den här boken kanske kan stilla en viss del av behovet. Lucas on the Line utspelar sig mellan säsong två och tre. Efter att ha ställts mot båfe militär och interdimensionella monster ställs nu Lucas mot sin största utmaning hittils: att börja High School. Han är trött på att hela tiden känna sig utanför och bestämmer sig för att testa hitta nya vänner och intressen. Här berättar Lucas i egna ord mer om vad som händer i Hawkins, från sitt perspektiv som en ung svart kille. Om utanförskap, tonårskärlek och att hitta sin egen identitet. 


Kommentarer

Prenumerera på våra nyhetsbrev