Kvinnor som går sin egen väg

Publicerad: Fredag, 8 mars 2024, Skribent: Linnéa

Att följa sin dröm kan se olika ut från person till person. Det kan till exempel vara många hinder på vägen, ett yrke som andra tycker inte siktar tillräckligt högt eller att ens dröm helt enkelt är för drömmig och orealistisk. Idag lyfter vi fem böcker om kvinnor som valt att gå sin egen väg och hur resan ser ut för dem.  

Binti: The Complete Trilogy av Nnedi Okorafor

När den unga Himba-flickan Binti antas till det prestigefyllda intergalaktiska Oomza-universitetet blir det början på ett äventyr. Men Himbafolket har ingen stark studietradition och Binti måste offra mycket av banden till familj och släkt för att nå sin dröm. Hon är trots det fast besluten om att hon ska ut i rymden och studera. Tyvärr hamnar hon mitt i en interstellär konflikt mot de främmande 'meduse' som omtalas i skräckhistorier innan hon ens kommit fram till universitet.  

Mitt liv i Japan 1 av Åsa Ekström

Att flytta till andra sidan jordklotet, lära sig ett nytt språk och en ny kultur är ingen småsak. Men någon som vågade ta klivet är Åsa Ekström som flyttade till Japan för att bli manga-tecknare. Inte bara uppnådde hon sin dröm att bli tecknare, hon har även ritat sin egen serie om hennes upplevelser i Japan. Hon lyfter teman som kulturkrockar, språkmissar och hur “folkvett” skiljer sig åt i olika länder. Seriestripparna gavs ut i Japan, men finns numera även översatta till svenska och samlade i serien Mitt liv i Japan. 

The Poppy War av R. F. Kuang

Fang Runin blev föräldralös under vallmo-kriget och adopterades därför in i en ny familj. När de försöker tvinga in henne i ett arrangerat äktenskap får hon nog. Hon vill hjälpa till att slåss mot federationen som tog med opiumdrogen till deras land. För att göra detta kämpar hon för att bli antagen till den prestigefyllda militärakademin. Väl där får hon lära sig om krafter hon inte visste existerade, hur långt är hon villig att gå för att uppnå sin dröm om att försvara sitt land? 

Enola Holmes 1: Fallet med den försvunna adelsmannen av Serena Blasco & Nancy Springer

När Enola Holmes mamma försvinner bestämmer hennes bröder Sherlock och Mycroft att lillasystern ska skickas till en internatskola. De har ju inte själva tid att ta hand om henne och det är viktigt att hon lär sig hur man uppför sig som en fin kvinna. Men det är inte en plan Enola går med på. Hon bestämmer sig att på egen hand börja sökandet efter sin förvunna mor. Om hennes bröder kan lösa brott, varför skulle inte hon kunna göra det? 

Hur mår fröken Furukura? av Sayaka Murata

Keiko Furukura har aldrig haft en pojkvän och har jobbat i samma närbutik i 18 år. Hennes föräldrar vill att hon ska skaffa vad de anser sig vara ett riktigt jobb och hennes vänner undrar varför hon inte gifter sig. Det här är en stillsam berättelse om att hitta vart man trivs bäst i livet och stå upp för det, trots att ens omgivning inte förstår ens val och vill att man ska passa in i deras mall.


Kommentarer

Prenumerera på våra nyhetsbrev