Julstämning med Astrid Lindgren

Publicerad: Fredag, 1 december 2023, Skribent: Linda

Sveriges television har meddelat att de tänker starta en ny årlig jultradition, nämligen att visa berättelser från Astrid Lindgren. Vi tycker det låter alldeles utmärkt, kan man tänka sig något mysigare än att fira julen med Kajsa Kavat, eller Emil? Riktigt klassisk julstämning helt klart. Vad man kanske inte tänker så mycket på är att Astrid Lindgren även är en av våra största fantasyförfattare. Utöver det är hennes böcker en perfekt julklapp för (faktiskt) alla åldrar. 

Som ingen annan kan hon bygga upp andra fantastiska världar som både lockar och skrämmer alldeles lagom mycket. Världar som befolkas av människor och varelser som känns helt levande. Hennes böcker med sagomonster kan kännas mer sanna än den mest vardagliga diskbänksrealismen, för att kärnan i hennes berättelser alltid känns sann. 

Bröderna Lejonhjärtas äventyr, där de möter drakar och riddare, innehåller både ljus och mörker. Som det ska vara i de bästa sagorna. De båda brödernas kärlek till varandra följer dem igenom alla svårigheter de möter, och vad handlar julen om, om inte kärleken till våra närmaste? I sjuksängen berättar Jonathan för sin lillebror Skorpan om landet Nangijala, dit man kommer när man dör, och där de ska mötas igen. Och mötas igen gör de. Fast allt är inte underbart i sagornas och lägereldarnas land. På andra sidan bergen ligger Törnrosdalen där den onda Tengil tagit makten och gjort folket till slavar. Uppe i en håla i bergen håller han urtidsdraken Katla...

Även i hennes klassiska Mio, min Mio möter en tuff vardag, nu i ett vinterkallt Stockholm, det fantastiska. Historien om Bo Vilhelm Olsson, som blir Mio och hamnar i Landet i fjärran där han får i uppdrag att bekämpa den onda riddar Kato, är en av Astrid Lindgrens mest älskade berättelser. En storslagen, vacker och poetisk saga som väcker tankar om livet och döden, gott och ont, och kärlekens makt. 

Och vem kan glömma de otroliga vinterscenerna i Ronja Rövardotter? I den här boken möter vi Ronja, vars pappa Mattis är rövarhövding, och vi får följa två år i Ronjas liv bland de andra rövarna, och i hennes blomstrande vänskap med Birk, som är son till Mattis ärkefiende Borka. Vi får följa dem när de möter vildvittror, trampar genom snötäcken in till rumpnissarna, och många andra äventyr. Och den beskriver perfekt hur ens familj både kan vara ens allra viktigaste personer, och samtidigt driva en helt till vansinne. 

Jag vill även slå ett varmt slag för Allrakäraste syster, med illustrationer av den oefterhärmlige Hans Arnold. En bilderbok nom längtan efter en syster och ett mer romantiskt liv, när familjen inte känns som att de riktigt räcker till för ens uppmärksamhetsbehov. Lika fin som saga för de små, som den är för oss vuxna att få läsa högt.

Ge dessa böcker i juklapp och passa på att ha lite högläsning, så kommer julefriden nästan av sig självt!

 


Kommentarer

Prenumerera på våra nyhetsbrev