Holly Gibney är tillbaka

Publicerad: Måndag, 11 september 2023, Skribent: Linda

Vid sjuttiofem år fyllda har Stephen King släppt en roman med handlingen rätt i vår samtid. Holly är den efterlängtade chansen för en av hans populäraste bifigurer från det senaste decenniets King-romaner att stiga in helt i strålkastarljuset. 

Holly Gibney dök först upp på sidan 219 i Mr Mercedes, den första delen i Bill Hodges-trilogin. En blek och neurotisk ung kvinna med ocd och en enorm men dold kompetens, som trots en relativt liten närvaro räknat i sidantal gjorde ett stort intryck och blev en fan-favorit. Hennes roll i senare böcker i takt med att Holly själv utvecklades. Hon dök upp i hyllade The Outsider och fick ta huvudrollen i novellen If It Bleeds från novellsamlingen med samma namn, och nu var det en visserligen lite knepig men också mognare kvinna vi fick möta. Holly hade utvecklats till den lysande detektiv man vagt kunde ana när hon först dök upp. 

I den första romanen med fullt fokus på Holly bevisar hon att hon helt fyller skorna som huvudperson. Romanen står stadigt i det samhälle den är skriven i, och utspelar sig under pandemin i USA. King balanserar mellan skräck och deckare med bravur, och låter som så ofta bilden han tecknar upp av Amerika agera fond, och förankrar hans berättelser i verkligheten. Bokens mer fantastiska inslag ställs mot verklighetens små och stora fasor och för de som är bekanta med författaren King kommer det inte att förvåna att att han väver in politik. 

Samtidigt som Holly, som vi alla åren 2021-2022 när denna bok utspelar sig, försöker hantera pandemin, börjar undersöka underliga försvinnanden i sin hemstad där spåren leder mot en förortskällare i ett välmående kvarter där de pensionerade professorerna Emily och Rodney Harris utför hemska dåd. 

Att King alltid varit en författare med Åsikter borde inte förvåna någon, och han har flera gånger tacklat den politik han ser omkring sig med bravur. Två väldigt lyckade exempel är The Dead Zone från 1979 och 11/22/63 från 2012. I The Dead Zone drababs en ung lärare av en hjärnskada som låser upp mentala förmågor som öppnar upp för de stora frågorn aom vilket ansvar som kommer av att vara den enda som vet om att hemska saker planeras. I 11/22/63 handlar det om ansvaret man har, eller tar, om man är den enda som kan förändra hemska saker so redan hänt. Båda böckerna rekommenderas varmt, och räknas bland Kings klassiker. Vi får hoppas att Holly kommer kunna räknas in bland dem.  


Kommentarer

Prenumerera på våra nyhetsbrev