Har du upptäckt Sarah J. Maas än?

Publicerad: Måndag, 29 januari 2024, Skribent: Linda

Den här veckan släpps House of Flame and Shadow, tredje delen i den populära serien Crecent City, som också är hennes tredje fantasyserie. Om du inte redan är ett av alla fans som står redo att hugga den nya boken och få reda på hur det går för halvälvan Bryce och den fallne ängeln Hunt kan vi tipsa om att antingen läsa bok ett i serien, eller gå tillbaka och starta från början med den första boken som gjorde Maas till ett fenomen.  

Sarah J. Maas var långt fram i vågen av böcker med kvinnliga lönnmördare och hårt prövade härskare i huvudrollerna. Hon var med och definierade en genre som sedan dess är en grundsten inom fantasyn. Hon började skriva på sin debutroman, Throne of Glass, bara sexton år gammal. Den är inspirerad av den klassiska berättelsen om Askungen, men ställer frågan om hur det skulle vara om Askungen inte alls var på jakt efter att få gifta sig med prinsen, utan var mer intresserad av att mörda honom. Efter att ha lagt ut flera kapitel i romanen på FictionPress.com, blev det en av de populäraste berättelserna på sajten. 

I första boken där vi befinner oss i ett  land i avsaknad av magi, där kungen styr med järnhand, kallas en lönnmördare till ett slott. Hon reser dit, inte för att döda kungen utan för att vinna sin frihet. Om hon i en tävling besegrar tjugotre motståndare bestående av en samling mördare, tjuvar och soldater blir hon frigiven från fängelset och kommer att få tjäna som kungens Mästare. Hennes namn är Celaena Sardothien. 

Boken var både spännande och kittlande, och blev en enorm succé. Serien är nu avslutad och sju böcker lång. 

Maas’s första skapelse Celaena, fick sedan stå tillbaka för en ny romanserie om intrigerna vid feernas hov dit jägaren Feyre fördes av ödet i A Court of Thorns and Roses. Här är det berättelsen om Skönheten och Odjuret som har fått stå för inspirationen.  

Efter tre böcker i trilogin om Feyre återvände Maas till feernas hov i A Court of Frost and Starlight, en kortare roman om händelser efter kriget om Prythian mot kungen av Hybern. Det var en rörande berättelse om att läka, handskas med sina inre monster och att våga luta sig på de en älskar. Boken tog upp tunga ämnen som PTSD, trauma och depression, men bjöd också på fina, roliga och ljusa stunder.  

Serien har hittills blivit fem böcker sammanlagt, där man delvis får följa andra huvudpersoner. A Court of Silver Flames utspelar sig efter A Court of Frost and Starlight och berättas ur Nestas och Cassians perspektiv. Nesta är en hårt prövad kvinna, som mot sin vilja har tvingats karva ut en plats åt sig vid feernas hov. Förhållandet till krigaren Cassian är komplicerat. Hon retar sig på honom, men de kan inte hålla sig från varandra. 

Samtidigt hotar freden av de mänskliga drottningarnas nya förbund. Nyckeln till framgång i striden mot förbundet kan finnas hos Nesta och Cassian, men då måste de ta tag i sina trassliga känslor i det förflutnas demoner. Trauma, starka känslor och höga odds i kampen makten – precis som det ska vara! 


Kommentarer

Prenumerera på våra nyhetsbrev