Från internet till tryckeriet

Publicerad: Torsdag, 8 februari 2024, Skribent: Linnéa

Ett tag gick utgivningen av böcker mot att bara släppa vad förlagen tyckte var säkra kort och storsäljare. Utgivningen av e-böcker, webtoons, Youtube och andra plattformar har som tur är vänt den här trenden. Nya författare och mer nischade kategorier får en chans att hitta fler läsare. När titeln blivit populär digitalt är det inte längre osannolikt att den ges ut i tryckt format för att nå ännu fler läsare. Här är några av våra favoriter som börjat sin resa online men nu finns på våra hyllor! 

Just Stab Me Now av Jill Bearup

Det började som en serie korta klipp på Jill Bearups Youtube-kanal, hon skrev sedan en bok baserad på dessa klipp. Resultatet blev en romantisk fantasykomedi! 

Författaren Caroline Lindley ska påbörja att skriva sin senaste romantiska roman, hon har bestämt sig för att det ska bli hennes bästa hittills med alla hennes favorit-tropes och en ung huvudkaraktär. Men, det blir inte alls som hon tänkt sig. När Lindley börjar skriva får boken istället Lady Rosamund, en 36-årig änka som inte vill ut på äventyr, som huvudkaraktär. Rosamund passar inte alls in på Carolines klyschiga tankar kring vad som gör en bra romansbok - hon vill inget hellre än att ta sig hem till sina två barn. Caroline hoppas dessutom på att hennes redaktör inte ska märka likheterna mellan honom och bokens heta fiende. 

Dangerous Convenience Store Vol. 1 

Denna koreanska romantiska komedi som började som en webtoon finns nu äntligen utgiven på engelska i fullfärgsrtryck!  Handlingen kretsar kring collegestudenten Yeo Eui-joon som jobbar nattskiftet i en närbutik, där möter han den stiliga gangstern Gunwoo. Gunwoo kommer ofta förbi butiken under Yeos arbetspass och trots att han verkar ganska farlig så är han alltid schysst mot Yeo. Dyker det upp stökiga kunder i butiken är Yeo inte sen att kliva in och ta hand om dem. Kan det uppstå något mer mellan dessa två ganska olika personer? 

Weird Medieval av Guys Olivia Swarthout

Olivia Swarthout letar efter konst från medeltiden som hon sedan använder för att lägga upp humoristiska inlägg på Instagram och Twitter. Den här boken samlar bland annat hennes bästa dejtingannonser, självhjälps-tips, samt råd kring hur du ska bete dig när du möter självaste Döden. Gott om tips om hur du navigerar mörka tider från de som levt i den mörkaste av eror! 

Wool av Hugh Howey

Hugh Howey skrev en novell som han delade med sig online, tanken var att det inte skulle bli mer av berättelsen än så. Men novellen samlade snabbt ihop en skara som gillade den skarpt och bad efter mer. Det blev till slut fem noveller som samlades i en bok, Wool.  

I en framtid där det är dödligt att gå utomhus får vi följa några av invånarna som bor i en enorm silo. Reglerna är strikta, de som inte följer dem får helt enkelt lämna silon vilket innebär en säker död. Men det är inte alla som är övertygade om att livet på utsidan är en omöjlighet, berättar verkligen de som styr sanningen? 

Totalt blev det tre böcker i serien, och hösten 2023 kom en filmatisering på Apple TV+ med Rebecca Ferguson i huvudrollen.  

House Witch and The Enchanting of the Hearth av Delemhach

Finlay är kock på palatset och en riktigt bra sådan dessutom. Något som, till hans stora förtret, tyvärr drar till sig uppmärksamhet. Fin bär nämligen på en hemlighet som måste bevaras dold, allt han vill göra är att förbli gömd och fortsätta leva sitt liv lång från nyfikna blickar. En av de som lägger märke till Fin är en dam i hovet, kan han hålla sin hemlighet och sitt hjärta säkert? 

Trilogin är avslutad och alla delar finns utgivna som tryckta böcker, det finns även en uppföljare som utspelar sig 20 år senare. 


Kommentarer

Prenumerera på våra nyhetsbrev